110 let gasilskega društva Bunčani

Ob jubileju so gasilci dobili darilo - nov gasilski avtomobil

Jože Žerdin, nedelja, 6. julij 2014 ob 09:40
110 let PGD Bunčani s prevzemom novega gasilskega vozila

110 let PGD Bunčani s prevzemom novega gasilskega vozila

Pred 110. leti je bilo v Bunčanih v občini Veržej ustanovljeno gasilsko društvo, ki je stoletje delovanja upravičilo svoj namen in pomen. V 110-letni zgodovini delovanja so gasilci postavljali posebne mejnike, pri ohranjanju zavesti in slovenskega jezika. Vseskozi so nabavljali in izpopolnjevali svojo opremo, ki jo potrebujejo na požarno-preventivnem področju.

Svečana seja ob 110. letnici obstoja in delovanja PGD Bunčani
Svečana seja ob 110. letnici obstoja in delovanja PGD Bunčani

Osrednje praznovanje ob visoki obletnici obstoja in delovanja društva je bilo v soboto, 6. julija. Najprej je bila po ulicah Bunčan slavnostna gasilska povorka v kateri je sodelovalo 180 gasilcev in gasilk iz levega in desnega brega reke Mure s 40 gasilskimi prapori, med njimi gostje iz PGD Vrh nad Laškim.

V začetku praznovanje sta zbrane gasilce in goste pozdravila predsednik PGD Bunčani Anton Petovar in župan občine Veržej Slavko Petovar. Slavnostni govornik na praznovanju okrogle obletnice je bil podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Milan Antolin. Lepe želje k jubileju je gasilcem izrekel tudi predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus. Praznovanje društva pa je bilo kronano s prevzemom in blagoslovom novega gasilskega vozila GVV-1, vredno okoli 70 tisoč evrov. Blagoslov vozila sta opravila župnik župnije Križevci Štefan Vinkovič in župnik župnije Veržej Jože Brečko.

Društvo je ob jubileju prejelo bronasto plaketo Gasilske zveze Slovenije in srebni znak Civilne zaščite Slovenije. Ob tem visokem praznovanju se je gasilsko društvo Bunčani zahvalilo botrom in donatorjem vozila. Pred in po gasilski slovesnosti je zaigrala pihalna godba DU Ljutomer, pozno v noč do zgodnjih jutranjih ur pa je za veselo razpoloženje poskrbel ansambel Prleški kvintet.


Več v Kultura in izobraževanje