V Ljutomeru bodo uredili park ulične vadbe

Park ulične vadbe (Street workout) naj bi v Ljutomeru stal že do konca letošnjega poletja

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. julij 2014 ob 20:333
Mladi v Ljutomeru, so se pred časom organizirali ter zavzeli, da bi v Ljutomeru dobili t.i. Street workout oz. ulično vadbo. Gre za ureditev parka ulične vadbe v Ljutomeru, kjer bi vsi imeli možnost brezplačne vadbe na prostem.

Mladi s pomočjo občine iskali rešitve
Pobudniki projekta, Mario Mlinarič, Keni Šterman, Matevž Ferencek in Sandi Zelko so s tem namenom v začetku leta tudi obiskali odgovorne na Občini Ljutomer, kjer so se dogovorili, da bi s pomočjo razpisov za sofinanciranje postavili park za ulično vadbo oz. fitnes na prostem. Pri tem so se med drugim srečali z županjo mag. Olgo Karba, direktorjem Občinske uprave Tomislavom Zrinskim in direktorjem ŠIM Ljutomer, Brankom Žnidaričem, s katerimi so dorekli lokacijo in katera ogrodja bi za to bila najbolj primerna.

Mladi, ki jim je tovrstna vadba pri srcu, so si v Ljutomeru sicer našli podobne elemente na katerih so izvajali ulično vadbo, a je to bila le kratkoročna rešitev. Mario Mlinarič, pobudnik oz. ustanovitelj projekta Street workout v Ljutomeru ter predsednik aktivnosti za mlade Lotmerk street workout team, nam je ob tem povedal: "Posamezniki treniramo v Ljutomeru približno leto in pol. Trenirali smo v malem parku na otroških igralih. Starši, ki so prišli v park z otroci, so se začeli pritoževati, da otroška igrala niso namenjena nam, ampak otrokom. Zato sem se odločil da je nekaj potrebno storiti v tej smeri in sem se dogovoril z županjo za sestanek, da jo povprašamo, če bi nam občina lahko zagotovila prostor za izgradnjo vadbenega parka. Tako smo 24.1.2014 organizirali sestanek pri županji, da se pogovorimo o možnostih. Županja ga. Olga Karba nas je podprla in takoj smo začeli iskati rešitve. Približno dva meseca kasneje so nas z občine poklicali, če bi se lahko dobili na terenu, da si ogledamo morebitne lokacije. Mi smo si zamislili, da projekt izpeljemo v bližini športnega objekta ŠIC, zaradi bližine gimnazije, kjer bi lahko vadbo vključili tudi v učni program. Zato, ker je tam prostorska stiska zaradi že zastavljenih projektov, smo bili primorani poiskati drugo lokacijo. Tako je direktor zavoda za šport Branko Žnidarič predlagal, če se odpravimo pogledat teren pri letnem kopališču v Ljutomeru zraven stadiona. Takoj so omenili, da imajo v načrtu urediti gozd, ki je v ozadju na kopališču, za letno okrepčevalnico.

Z lokacijo smo se strinjali, ker je v bližini veliko športnih objektov, zraven tega smo iskali stezo za tek, ker je to osnova tega športa. A prišlo je do zapleta pri organizaciji projekta, ker občinski svetniki niso podprli letnega proračuna, kjer je bil zajet naš predlog. Zato smo bili v dvomih, če se bo sploh kaj gradilo in smo že skoraj obupali. Po sklenitvi dogovora, da se končno sprejme proračun, so nas poklicali z občinske uprave, če jim lahko posredujemo načrte, kako bi stvar izgledala, da se začnejo iskati izvajalci projekta."

Ta šport je sicer v svetu že dodobra razširjen in uveljavljen, tudi ponekod v Sloveniji. Po svetu prirejajo tudi razna tekmovanja v ulični vadbi in celo svetovna prvenstva. Prvo svetovno prvenstvo, kamor ciljajo tudi Ljutomerčani, ko se bo park uredil in bodo lahko nemoteno trenirali, je bilo leta 2011 v Latviji in od takrat poteka vsako leto.

Zanimanje v Ljutomeru veliko
Glede projekta so začeli razmišljati leto dni nazaj, ko so na facebooku ustvarili skupino Lotmerk Street Workout. V skupini so objavljali vrste vadb in kmalu opazili, da zanimanje iz dneva v dan raste, skupina pa ima danes preko sto članov. "V Ljutomeru in okolici se aktivno ukvarja s tem športom približno 20 članov. Prepričan sem, da se bo številka dvignila, ko bo park postavljen, kajti nekaterim se zdi neumno trenirati na otroških igralih, zato se raje posvečajo fitnesu. Jaz se zavzemam za tovrstno obliko vadbe, ker so fitnesi postali predragi. Street workout pa se izvaja na svežem zraku, je popolnoma brezplačen in trenira se lahko v vseh vremenskih pogojih," nam je o tem še povedal Mario.

Glede postavitve tovrstnega parka, smo se obrnili tudi na Občino Ljutomer, kjer so nam povedali: "V sklopu ureditve športno-rekreacijske in turistične infrastrukture v ŠRC Ljutomer je predviden, poleg navoza zemlje, zatravitve in zasaditve območja v gozdu za bazenom, tudi street workout in plezalna stena. Investicija se pokriva iz lastnih sredstev občine, iz evropskih sredstev Erasmus+ pa se financira program »Be fit-be smart« kot izobraževalni program kot vzpodbujanje mladih ljudi k aktivnemu in zdravemu življenju in zasnova ter razvoj »Erasmus« športnih parkov, ki te aktivnosti omogočajo. Postavljena bo plezalna stena slabih 100 m2 iz kompozitnih trikotnih elementov, ki se sestavijo v poljubno obliko. Za fitnes na prostem je predvideno nekje pet različnih elementov, ki se bodo postavili na površini ca. 90 m2. V zvezi z zdravim in aktivnim življenjem za mlade in starejše pa se je začela tudi izgradnja poligona za skate, ki bo imel vsaj štiri elemente in pa košarkaško igrišče na lokaciji za dvorano ŠIC."

Projekt je vreden nekaj 10.000 evrov, rekvizite pa so izdelali v Elanu, tudi svetovno novost - prlagodljivo zložljivo plezalno steno. Pred kratkim so tak park predstavili na Gorenjskem, kar si v videu lahko ogledate tukaj.

Park ulične vadbe naj bi v Ljutomeru stal že do konca letošnjega poletja.


Več v Gospodarstvo