V Ljutomeru je potekala 6. poletna klavirska šola

Klavirska poletna šola je namenjena mladim pianistom vseh stopenj glasbenega izobraževanja

Prlekija-on.net, torek, 8. julij 2014 ob 11:11
6. poletna klavirska šola

6. poletna klavirska šola

V Glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer je od 1.7 do 6. 7. 2014 potekala 6. poletna klavirska šola, pod vodstvom Vladimirja Mlinarića, izr. prof. na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Klavirska poletna šola je namenjena mladim pianistom vseh stopenj glasbenega izobraževanja. Letos je bila že šestič organizirana v prostorih Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.

Poletno šolo je tokrat obiskovalo 10 slušateljev, pianistov iz GŠ Slavka Osterca Ljutomer, SGŠ Velenje, Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani in Akademije za glasbo v Ljubljani.

Delo z udeleženci je potekalo individualno, udeleženci pa so lahko spremljali tudi pouk ostalih udeležencev. Mladi pianisti so pod mentorstvom prof. Vladimirja izdelovali skladbe, ki so jih s svojimi profesorji študirali skozi leto in pričenjali z delom na novih skladbah.

Poletno šolo je otvoril profesor s svojo študentko Julijo Zadravec z recitalom v torek, 1. 7. 2014, udeleženci pa so se predstavili na zaključnem koncertu v nedeljo, 6. julija 2014.

Vladimir Mlinarić se je pričel učiti klavir s sedmimi leti. Srednjo šolo je končal v razredu prof. K. Kirac. Študiral je v Ljubljani, v razredu prof. Zdenke Novak, ki mu je prenesla tehniko L. Godowskega (Godowski, Geiger-Eichhorn, Novak). Svoje znanje je izpopolnjeval na Dunaju, v razredu znamenitega L. Brumberga, učenca slavnega H. Neuhausa, ter na poletnih mojstrskih tečajih pri prof. A. Valdmi, K. Boginu, L. Hallmann-Russell… Velik vpliv na njegov umetniški razvoj je imela prof. B. Zakotnik, pri kateri je študiral interpretacijo samospeva.

Še kot študent je dobil kar nekaj nagrad (študentska "Prešernova nagrada", prve nagrade na tekmovanjih v Velenju, Dubrovniku in Zemonu). Je tudi nagrajenec mednarodnih tekmovanjih v Italiji. S koncertiranjem je začel v rodni Puli leta 1981.

Kot solist ali v različnih komornih zasedbah je igral v večjih evropskih središčih (Pariz, München, Torino, Milano, Firenze, Dunaj, Edinburgh, Bruxelles…), v ZDA (Washington, Cleveland, Mobile…), v Kanadi, Čilu, v Rusiji in na Kitajskem. Prvi je izvedel zahtevni koncert L. M. Škerjanca v tujini.

Redno nastopa na mednarodnih festivalih (Santander, Ljubljanski festival, Ohrid, Europamusicale, Al Bustan…). Sodeloval je z znanimi umetniki (Pierre Amoyal, Nurit Pacht, Igor Gavriš, Kurt Widmer, Marcos in Bernarda Fink, Mirjam Kalin, Alessandro Svab, Jasminka Stančul…). Je član tria Luwigana od njegove ustanovitve leta 1994 (dobitniki Betettove in Župančičeve nagrade). Izvaja tudi moderno glasbo, krstil je nove skladbe I. Petrića, T. Sveteta, B. Leskovica, P. Ramovša in drugih.

Redno vodi poletne klavirske šole na Braču (Hr), kot gostujoči profesor pa je predaval na akademiji Jeana Sibeliusa v Helsinkih (Finska), na "Muzičkoj akademiji" v Zagrebu (Hrvaška), na umetniški akademiji v Banski Bystrici (Slovaška) ter na glasbeni šoli v Skopju (Makedonija).

Strokovna kritika ga ocenjuje kot prefinjenega interpreta, ki v sebi združuje akademizem in fantazijo ter ambicijo in ljubezen do glasbe. O njegovih izvedbah pišejo, da so precizne in pregledne, o njegovem stilu da je diskreten in nevsiljiv.

Na ljubljanski Akademiji za glasbo od leta 2002 deluje kot profesor klavirja, od leta 2009 pa tudi na Salzburškem Mozarteumu kot korepetitor.


Več v Kultura in izobraževanje