Združena levica je gostila Yiannisa Bournousa iz grške Sirize

Z njim so se pogovarjali o aktualnih problemih v Grčiji, ki so posledica politike zategovanja pasu, kot so privatizacija javnega sektorja in strateških državnih podjetij

Prlekija-on.net, petek, 11. julij 2014 ob 16:44
Yiannis Bournous, koordinator za evropske politike pri grški stranki Siriza* in član izvršnega odbora stranke Evropske levice (ELP), se te dni na povabilo Združene levice oz. natančneje stranke TRS mudi v Sloveniji. V četrtek, 10. julija, je obiskal tudi Gornjo Radgono, kjer so se z njim pogovarjali o aktualnih problemih v Grčiji, ki so posledica politike zategovanja pasu, kot so privatizacija javnega sektorja in strateških državnih podjetij.

Bournous je izrazil podporo Združeni levici na državnozborskih volitvah 2014 in ob tem opozoril tudi na nekatere zaskrbljujoče značilnosti najnovejšega vala neoliberalne privatizacije v Grčiji. Grkom se obeta celo razprodaja skupne grške obale. V pogovoru so se pokazale mnoge vzporednice med težavami Grkov in Slovencev.

Yiannis Bournous je izrazil podporo Združeni levici in njenim prizadevanjem za radikalne družbene spremembe. Njegov obisk je bil sicer povezan s predstavitvijo kandidatke v volilnem okraju Gornja Radgona Valentine Škafar. Slednja kandidira v okviru 4. bloka koalicije Združena levica, ki ga sestavljajo civilnodružbena gibanja in posamezniki. Valentina je aktivistka, ki sodeluje v skupini Kazenska ovadba in v civilni iniciativi Puntarji. Ukvarja se predvsem s problemom nelegitimnega oz. javnega dolga in z možnostmi za vzpostavitev komisije za njegovo revizijo. Zavzema pa se tudi za neposredno demokracijo, opustitev neoliberalnega kapitalizma in zmanjšanje enakosti. Stavi na povezovanje med ljudmi, na spodbujanje zadružništva, socialnega podjetništva in trajnostne lokalne samooskrbe. Priložnosti v Pomurju vidi predvsem v zelenem turizmu, v pridelavi in predelavi ekološke hrane in še posebej v razvoju pridelave in predelave konoplje.

* SYRIZA je koalicija radikalno levo usmerjenih političnih strank in gibanj v Grčiji. Njen nastanek sega v leto 2001, ko so napredne levo usmerjene stranke in gibanja začela odpirati prostor za dialog, enotnost in skupno delovanje. Syriza se je oblikovala leta 2004 pred nacionalnimi volitvami. To je bil čas strahu in nelagodja. Z ustanovitvijo so želeli doseči, da se zaščiti in zagotovi parlamentarno prisotnost alternativnih levih strank v grškem političnem prostoru. Syriza je odgovor na potrebe po enotnosti med fragmentirano grško levico. Ključno vodilo koalicije je enotnost skozi različnost. Po volitvah 2012, ko je zasedla drugo mesto, je postala najmočnejša opozicijska sila v Grčiji. Na letošnjih evropskih volitvah pa je prepričljivo zmagala. Syrizo vodi Alexis Cipras, ki je med drugim bil tudi kandidat združene evropske levice za predsednika evropske komisije.


Več v Politika