Načelnik ali načelnica?

V Ljutomeru izbirajo načelnika upravne enote

Prlekija-on.net, četrtek, 8. januar 2009 ob 19:07
Načelnik ali načelnica?

Načelnik ali načelnica?

Prav smešna postaja zgodba o imenovanju ali neimenovanju načelnika oziroma načelnice Upravne enote (UE) Ljutomer. Od odhoda Tomislava Nemca na čelo Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji je načelniško mesto prazno oziroma UE vodi vršilec dolžnosti. Najprej je za nekaj časa na Nemčevo mesto sedla Darija Mohorič, sedaj na njem sedi Stanislav Modlic. Oba sta takrat sprejela ponujeno, oba pa živela v upanju, da bo najodgovornejši na ministrstvu za javno upravo opravil svojo nalogo in imenoval načelnika.


Mohoričeva je imela nekoliko več ambicij in se je, ko je Nemec odšel in je bila vršilka dolžnosti načelnika, prijavila na prvi razpis, a se takratni minister Gregor Virant ni odločil za imenovanje. Kar je njegova legitimna pravica. Mohoričeva, ki je Ljutomerčanka in je odlično seznanjena s problematiko in delom v UE, očitno ni bila primerna za načelniško mesto v domači UE, je pa bila, kar je zanimivo, primerna za mesto načelnice v UE Lenart, kjer je sedaj zaposlena. Zanimiva odločitev ministrstva, ki si je s tem naložilo večje stroške, saj Mohoričeva vsak dan prevozi nekaj več kot 50 kilometrov.

Zagotovo ima ministrstvo tehtne razloge, da zavlačuje z imenovanjem načelnika v Ljutomeru. Vsaj tako si lahko razlagamo nadaljevanje zgodbe. Konec minulega leta je bil namreč znova objavljen razpis za načelnika, vse do danes pa odločitve nove ministrice Irme Pavlinič Krebs še ni. V začetku decembra lani so z ministrstva za javno upravo sporočili, da se je na razpis prijavilo pet ljudi. Izvedeli smo še, da je 19. novembra lani komisija opravila razgovor s tremi kandidati, eden pa naj bi bil zaradi bolezni izostal. Po opravljenem razgovoru naj bi se ministrica končno odločila.

Vendar je v začetku tega tedna prišlo novo sporočilo z ministrstva: "Posebna natečajna komisija je do sedaj opravila razgovor s štirimi kandidati. V tem tednu pa bo posebna natečajna komisija opravila razgovor s kandidatom, ki se zaradi opravičenih razlogov ni mogel udeležiti prej razpisanega razgovora." Smešno, ampak očitno resnično. Še bolj smešno pa je, da ima ministrica tudi po prejemu prijav primernih kandidatov možnost odločiti, da nikogar ne imenuje na razpisano delovno mesto.

UE Ljutomer, ki je prva v Sloveniji prejela certifikat kakovosti in bila ob koncu Nemčevega mandata celo nagrajena z zlato lastovko javnega sektorja, tako do nadaljnjega ostaja brez načelnika, kljub temu da peterica kandidatov nestrpno čaka razplet. Imena javnosti ostajajo prikrita, čeprav se šušlja o številnih imenih, med drugim tudi takih, ki že sedaj sedijo v pisarnah zgradbe, ki si jo v Ljutomeru delita UE in občinska uprava.