Postavili trdne temelje za nadaljnji razvoj športa

Strategija razvoja športa v lokalni skupnosti 2014 - 2023

Prlekija-on.net, torek, 15. julij 2014 ob 13:58
Strategija razvoja športa v lokalni skupnosti 2014 - 2023

Strategija razvoja športa v lokalni skupnosti 2014 - 2023

Občinski svet občine Ljutomer je na zadnji seji sprejel (že v mesecu maju 2014 pa tudi Občinski svet Občine Veržej) Strategijo razvoja športa za obdobje 2014-2023. S sprejemom strategije razvoja športa sta organizirana civilna športna sfera in lokalni skupnosti postavili trdne temelje za nadaljnji razvoj športa na svojem območju za obdobje prihodnjih 10-ih let.

Strateško obdobje, določeno s tem dokumentom, je desetletno obdobje, ki sovpada s strateškim obdobjem temeljnih strateških dokumentov razvoja športa v Republiki Sloveniji Strategija OKS-ZŠZ 2014-2023 in Nacionalni program športa v Republiki Sloveniji 2014 – 2023, iz katerih tudi izhajajo temeljne priložnosti in nevarnosti bodočega razvoja športa v lokalnem okolju.

Dokument se zaključi na ravni ukrepov oz. strategij in s preglednicama relacij med organizacijami v športu v mednarodnem in lokalnem okolju ter s preglednico odgovornih deležnikov za izvedbo strategije, zato je za njegovo uveljavljanje poglavitnega pomena priprava vsakoletnih izvedbenih dokumentov, ki jih predstavljajo:
  • letni delovni načrti - programi dela, ki morajo povzemati, glede na terminske (časovne) in stroškovne opredelitve, uveljavitev projektov in aktivnosti zapisanih v tem dokumentu in
  • letna poročila o delu športne zveze ter javnega zavoda, ki pa morajo služiti, kot temeljni dokument spremljanja izvajanja strateškega načrta.
To je naloga vodstva športne zveze in/ali javnega zavoda (strokovne službe). Strategija mora biti obravnavana in potrjena na izvršnem odboru ŠZ in/ali Svetu zavoda, sprejetja na Skupščini ŠZ in končno še na Občinskem/mestnem svetu lokalne skupnosti. Nujna je izvedba javne razprave med športnimi društvi, vrtci, šolami in občinami.

Predpogoj za uspešnost strategije je nenehno vključevanje zastavljenih ciljev v vsakoletni program dela športne zveze, javnega zavoda in lokalne skupnosti ter dosledno spremljanje izvajanja le-teh.

Udejanjanje strategije ne bo možno brez sodelovanja izvajalcev LPŠ in članic športne zveze ter lokalnih skupnosti. S sprejemom na skupščini športne zveze članice zveze posvojijo strategijo in jo implementirajo v svojem društvenem okolju, s sprejemom na občinskem svetu pa se lokalna skupnost zaveže, da bo aktivno sodelovala pri zagotavljanju pogojev za udejanjanje tega dokumenta. Ob omenjenem celovitem pristopu, bodo po preteku 10-letnega obdobja lahko realno presojali in ocenjevali uspešnost tega dokumenta s poudarkom na medsebojni menjavi koristi.

Dokument je bil obravnavan in sprejet na
- 5. in 6. seji Predsedstva Športne zveze Ljutomer dne 10. 2. in 13. 3. 2014,
- 16. seji Sveta zavoda ŠIM Ljutomer dne 27. 2. 2014,
- 51. seji Skupščine Športne zveze Ljutomer dne 27. 3. 2014,
- 22. seji Občinskega sveta Občine Veržej dne 14. 5. 2014 in na
- 23. seji Občinskega sveta Občine Ljutomer dne 30. 6. 2014.

Javna razprava med športnimi društvi, vrtci, šolami in občinami je bila izvedena od 14. do 28.2.2014.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport