Ne prezrimo povožene in poškodovane živali na cesti!

V Društvu za zaščito živali Pomurja so veseli, da je javnost čedalje bolj osveščena in tudi njen odziv je vedno boljši

Prlekija-on.net, petek, 18. julij 2014 ob 10:13
Bodimo pozorni na živali ob cesti, foto: B. Šedivy za DZŽP

Bodimo pozorni na živali ob cesti, foto: B. Šedivy za DZŽP

Veliko lahko slišimo o zapuščenih, zavrženih in zlorabljenih domačih živalih, ki bi ob pravočasnem ukrepanju lahko dobile prijeten in varen dom, predvsem pa skrbne lastnike.

V Društvu za zaščito živali Pomurja so veseli, da je javnost čedalje bolj osveščena in tudi njen odziv je vedno boljši! O tem pričajo številne posvojitve, reševanja, razne akcije sterilizacij/kastracij in cepljenj.

Velja pa tudi OPOZORILO!
Vedno več ljudi se odloča za posvojitev zapuščene, zavržene živali in tako se njeno življenje srečno nadaljuje v novem domu, kjer postane ljubljenček družine.

Pogosto pa so prezrte živali, ki nebogljeno ležijo na oz. ob cesti. Tudi lastniške.
Morda so poginule ali pa le huje poškodovane in nepremične ležijo.

POZOR!
KAJ STORITI? Če na cestišču opazimo poškodovano ali povoženo žival, se z vozilom najprej VARNO USTAVIMO, da ne ogrožamo sebe in drugih udeležencev prometa, nato pa preverimo, ali žival še kaže znake življenja in ji previdno nudimo prvo pomoč (odmaknemo jo s ceste, če to ne ogroža naše ali varnosti živali). V nasprotnem primeru pokličemo policijo na št. 113 ali najbližje ZAVETIŠČE za živali. V takih primerih so se dolžni odzvati in poskrbeti za poškodovano žival!

POKLIČITE pristojno VETERINARSKO HIGIENSKO SLUŽBO ali CENTER ZA OBVEŠČANJE na številko 112 ter jih obvestite o lokaciji, kjer se povožena ali poginula žival nahaja oziroma prosite za kontakt pristojnega veterinarja za oskrbo na območju najdbe živali.

POMAGAJMO ŽIVALIM!
Kontaktni center VHC, enota Murska Sobota: 02 532 14 71
Oz. za področje celotne Slovenije (če je prostor):

Kontakt povožene živali


Več v Narava