Zaključeno je prvo ocenjevanje marmelad

Vse te vzorce marmelad bodo lahko obiskovalci prleškega sejma v Lotmerki poskusili na stojnici društva Künštni Prleki

Milan Belec, petek, 8. avgust 2014 ob 20:234
1. ocenjevanje marmelad

1. ocenjevanje marmelad

Strokovna komisija je ocenila 80 vzorcev marmelad, katere so bile poslane v ocenjevanje iz več krajev Slovenije in tudi z Madžarske.

Komisijo je presenetila kvaliteta marmelad. Iz vzorcev je razvidno, da kuharji poznajo postopke, jih upoštevajo, obenem pa so zelo domiselni. Vsak sadež, ki je poznan, se lahko shrani v obliki marmelade. Cvetovi rastlin in okusi teh pa so posebnost.

Največ napak pri pripravi je bilo zaradi prekratkega časa kuhanja. Nekaj teh vzorcev je bilo preredkih, kar pa nekoliko zmanjša število točk. Pomeni da je potrebno še nekaj trenutkov mešati vsebino.

Kraljica marmelad
Ta naziv je prejelo 8 vzorcev. Pomeni da so te izjemne marmelade prejele najvišje število točk. 20 točk lahko dobi vzorec, ki izstopa po izgledu (tipičen izgled sadja) vonju, barvi, čvrstosti in okusu. V teh osmih vzorcih so te lastnosti izjemne in izstopajo s svojimi lastnostmi. Komisija je bila presenečena tudi nad tem, da so kuharji dodali nekatere vrste sadja s katerimi so popestrili okus, obenem pa ti dodatki ustvarijo harmonijo in posebnost vzorca. Za to skrbno delo si posamezniki zaslužijo posebno pohvalo.

Zlate medalje
Vzorci, kateri so prejeli več kot 19,1 točke pa prejmejo Zlato priznanje in naziv Zlata marmelada. Teh vzorcev je bilo kar 34. Ta podatek je dokaz, da je znanja o marmeladah veliko in da posamezniki z veliko ljubezni in spoštovanja shranijo pridelke na star in preizkušen način. Dobili smo zagotovilo, da se znanje in pridnost naših mam upošteva in s tem prenaša na mlajše rodove.

Srebrne medalje
Za vzorce pri katerih je opaziti manjše napake pri izrazitem okusu ali barvi. Ali pa se začuti določena grenkoba, katera je lastnost nekaterih sadnih vrst. Za drobno napako se je štela tudi velikost zrnc vsebine, saj se ta deli na džeme in marmelade.

Bronaste medalje
teh je bilo le za peščico in še ti vzorci so imeli le malenkostne napake, ki bi se izgubile, če bi bila priprava bolj skrbna.

Zaključek ocenjevanja je postregel z izjemnimi rezultati. Dokaz, da je prvi festival marmelad v Ljutomeru dobra ideja. To je priložnost, da se pokaže znanje, tradicija in skrben odnos do narave.

Pohvaliti je potrebno pridelovalce, kateri so pokazali voljo in sodelovali. Večina med njimi se ne zaveda tega, da hranijo v majhnih stekleničkah največje bogastvo, kar nam je podarila narava.

Vse te vzorce marmelad bodo lahko obiskovalci prleškega sejma v Lotmerki poskusili na stojnici društva Künštni Prleki. Stojnica bo nasproti blagovnice na Glavnem trgu.

Zahvala gre tudi vsem tistim, ki so verjeli v zgodbo in jo podprli.


Več v Kultura in izobraževanje