Vodovod v Prlekiji in Slovenskih goricah do 2012?

Razočaranje na levem bregu Mure: Prleki prehitevajo pri pomurskem vodovodu?

Branko Žunec, torek, 20. januar 2009 ob 09:34

Željko Blažeka: "Hitenje posameznih sistemov z vlogo še ne pomeni, da gre za konkurenco, ampak da so kohezijska sredstva po dosedanjih shemah namenjena financiranju vseh sistemov, A, B in C".

Ljutomerski župan Franc Jurša je včeraj s kolegi župani občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, Darkom Anželjem, Antonom Kampušem, Mihaelom Petkom in Antonom Slano - zaradi službene zadržanosti je manjkal župan Veržeja Slavko Petovar - v Ljutomeru na tiskovni konferenci predstavil krak pomurskega vodovoda, sistem C. Povod za to je bila predaja vloge za pridobitev sredstev iz kohezijskega sklada za financiranje doslej največjega skupnega projekta omenjenih občin v torek, 13. januarja, ministru za okolje in prostor Karlu Erjavcu v prostorih državnega zbora v Ljubljani.

Skupni upravljavec


Jurša je spomnil, da si že dve mandatni obdobji prizadevajo za izgradnjo pomurskega vodovoda, da jim je uspelo "pod tretjo vlado pripraviti potrebno dokumentacijo" in da pričakujejo, da bodo "investicijo začeli in končali v tem mandatnem obdobju. Za to moramo intenzivno delati pri vseh treh sistemih, A, B in C. Ob izvolitvi za župane smo si v svojih programih zadali nalogo, da bomo zagotovili zdravo pitno vodo za prebivalce občin. S projektom bomo izboljšali javno oskrbo s pitno vodo za okrog 22.000 občanov, od tega bo 2500 novih uporabnikov." Pravna podlaga za skupno pripravo, financiranje in izvedbo investicije je februarja lani podpisana medobčinska Pogodba o združevanju sredstev za izgradnjo sistema oskrbe prebivalstva s pitno vodo v porečju Ščavnice in notranje Mure (sistem C). Ta v 13. členu določa ustanovitev skupnega upravljavca oziroma skupno javno podjetje s sedežem v Ljutomeru. Odgovorna oseba za izvajanje projekta in koordinator za sistem C je vodja oddelka za gospodarske javne službe, prostorsko planiranje, gospodarstvo in razvoj v ljutomerski občini Janez Rožmarin, projektant pa Inštitut za ekološki inženiring (IEI) v Mariboru, direktor je Željko Blažeka; oba sta tudi sodelovala na včerajšnji predstavitvi.

Največja investicija prleških občin

Župan Ljutomera je poudaril, da gre za do sedaj največjo investicijo prleških občin, znaša - skupaj tekoče cene z DDV - 21,5 milijona evrov, od tega je maksimalna višina sofinanciranja 12,6 milijona evrov, iz državnega proračuna oziroma ministrstva za okolje in prostor (MOP) naj bi dobili 3,4 milijona evrov, občina pa bi zagotovila skupno 5,5 milijona evrov. Če bodo aktivnosti potekale po predvidenih postopkih, naj bi začeli gradnjo pomurskega vodovoda v Prlekiji in Slovenskih goricah v dolžini 92,6 kilometra v letu 2009 in jo končali do 2011. ali začetka 2012. "Če bodo postopki v MOP in službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko dovolj hitro potekali, bomo lahko prvi del investicije začeli že v letu 2009." Apaški župan Anželj je opozoril, da "bodo pritiskali na državo in MOP, da se bo pitna voda v zajetjih v Podgradu in Segovcih ustrezno čistila", in da "pomeni investicija 6,2 milijona evrov za občino, kjer so razmere pri oskrbi s pitno vodo slabe, smelo potezo". Direktor IEI Blažeka je pojasnil, da je projekt, ki je definiran v državnih načrtih, razčlenjen na štiri dela, poleg sistemov A, B in C, ki so namenjeni za distribucijo pitne vode, obsega še četrti del, to je ureditev vodnih virov, kar bo izvajalo MOP. Dodal je, da "hitenje posameznih sistemov z vlogo še ne pomeni, da gre za konkurenco ampak da so kohezijska sredstva po dosedanjih shemah namenjena financiranju vseh sistemov. Gre le za tempo realizacije. Po operativnem programu je možnost sredstva črpati do 2013., vendar bo pogodbe, ki bodo sklenjene proti koncu tega obdobja, možno realizirati še do 2015."


Več v Gospodarstvo