Vaško žegnanje v Babincih

Vaščani so poskrbeli za prečudovito vaško žegnanje ob prazniku Marijinega vnebovzetja

Nuša Novak, petek, 15. avgust 2014 ob 18:49
Žegnanje v Babincih

Žegnanje v Babincih

V petek, 15. avgusta, na najstarejši Marijin praznik - Marijino vnebovzetje ali Veliko mašo, je v Babincih ob neogotski vaški kapeli, ki je posvečena Mariji pomočnici, potekalo tradicionalno vaško žegnanje, katerega se vsako leto udeležijo številni verniki od doma in drugod.

Sveto mašo je za vse žive in pokojne vernike daroval dekan in župnik Andrej Zrim, ki je na ta dan še posebej spodbudil vernike, naj s svojimi priprošnjami Božji materi Mariji, izročijo sebe in svojo vero, kajti Marijino vnebovzetje je praznik upanja, saj nam sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti. Marijino vnebovzetje pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Katoliška Cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene. Praznovanje Marijinega vnebovzetja nas želi spomniti tudi na to, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna sestavina, tako zemeljsko kot večno. Krščansko versko izročilo uči, da si s prizadevanjem za zemeljski napredek posameznik pripravlja večno bivanje. Marijino vnebovzetje v vernikih poglablja upanje, da je z življenjem po Marijinem vzoru želeni cilj bivanja pri Bogu dosegljiv za vsakega vernika.

Po končani sveti maši je sledilo tudi prijetno druženje vaščanov in ostalih vernikov ob pogostitvi domačih dobrot, za katere so poskrbele pridne vaške gospodinje. Manjkala pa ni niti dobra domača kapljica ter prijetna glasba, ob kateri so obiskovalci lahko zaplesali ali pa si izmenjali kakšno lepo besedo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje