Pozdrav jeseni ob prazniku Marijinega vnebovzetja v Šprincu

Pisana povorka cvetja od Veščice do kapelice Marije vnebovzete v Šprincu

Jože Žerdin, petek, 15. avgust 2014 ob 23:47
Pozdrav jeseni

Pozdrav jeseni

Turistično narodopisno društvo Razkrižje je v sodelovanju s kulturno umetniškim društvom Razkrižje, župnijo Razkrižje, občino Razkrižje ob podpori Turistične zveze Slovenije, turistično skupnostjo občine Štrigova na Hrvaškem, Kulturno umetniškim društvom Sveti Jeronim Štrigova in občino Štrigova v petek, 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja pripravilo že 18. prireditev z naslovom Pozdrav jeseni.

Prireditev se je začela s povorko cvetja na domačiji Srša na Veščici. Kot je povedala Cilka Srša se vsako leto na njihovi domačiji na ta dan zbere veliko ljudi, od najmlajših do najstarejših, ki nosijo v spletenih koših ali košaricah najrazličnejše cvetje. Na ta veliki cerkveni krščanski praznik se dan prej ali še isti dan na domačiji Srša zberejo ženske iz župnije Razkrižje, ko skupaj z možmi naberejo najrazličnejše cvetje. Tukaj so za vse, ki so se udeležili povorke, naredili aranžmaje iz cvetja. Nekaj rož so posejali na domovih, na njivi ali vrtovih, spet drugi pa naberejo na bližnjih travnikih. Turistično narodopisno društvo Razkrižje ima kar 40 različnih spletenih košar, ki so namenjene prav za vsakoletno povorko cvetja.

V povorki je sodelovalo čez 50 ljudi, nekateri so bili oblečeni v narodne noše in na hrbtih so v košarah nosili cvetje. V povorki je sodelovalo tudi veliko število otrok, ki so bili oblečeni v bela oblačila. Predvsem deklice so imela na glavah spletene venčke iz cvetja. nekateri so se jim celo pridružili tudi v povorki, ki je potekala dobre pol ure od ravninskega sveta do gričevnatih slikovitih gričev posajenih z vinogradi in vinskimi kletmi, skozi naselje Kopriva do Šprinca do tamkajšnje kapelice Marije vnebovzete. Prav čudovito je bilo videti pisano povorko cvetja, kajti prav na ta način so v župniji in občini Razkrižje že 18. leto po vrsti obeležili ta praznik, ki so mu dali naslov Pozdrav jeseni. To je bilo neke vrste romanje k Marijini kapelici v Šprinc.

Ko je povorka prišla do kapelice, so že ob njej bili zbrani verniki, nato je sledila sveta maša, katero je daroval domači župnik msgr. Franc Režonja, ki je hkrati tudi generalni vikar murskosoboške škofije. Najprej je opravil blagoslov cvetja, nato pa je daroval še sveto mašo, ob tem velikem Marijinem krščanskem prazniku. Po maši se je prireditev nadaljevala v velikem šotoru, kjer je bil najprej kulturni program, nato postavitev klopotca z blagoslovom klopotca in vinogradov.

Pripravili so še vinogradniške igre z druženjem ob glasbi ljudskih pevcev in godcev iz obeh strani meje, kajti na tem stičišču so se zbrali ljudje dveh narodov. Na prireditvenem prostoru pa je zbrane nagovoril župan občine Razkrižje Stanko Ivanuščič in vinska kraljica Martina 17.

Obiskovalci so lahko poskusili prleško kulinariko in vino iz lastnega vinograda Turistično narodopisnega društva Razkrižje.


Več v Kultura in izobraževanje