V Bučkovcih so blagoslovili Hrašovski križ

Pri blagoslovu obnovljenega križa iz 19. stoletja se je zbralo veliko vernikov domače malonedeljske župnije

Jože Žerdin, sobota, 16. avgust 2014 ob 08:57
Blagoslovitev križa v Bučkovcih

Blagoslovitev križa v Bučkovcih

Na praznik Marijinega vnebovzetja v petek, 15. avgusta, je bilo v župniji Mala Nedelja nadvse slovesno, kajti ob cesti Mala Nedelja - Bučkovci v kraju Bučkovci so blagoslovili Hrašovski križ. Pri blagoslovu obnovljenega križa iz 19. stoletja se je zbralo veliko vernikov domače malonedeljske župnije. Tako je odslej župnija bogatejša za obnovljeno cestno sakralno znamenje.

V teh letih je bil križ nekajkrat že obnovljen. Ker pa je sedanji križ načel zob časa se je Janez Hrašovec iz Moravcev v Slovenskih goricah ob pomoči Antona Škrobarja iz Grajševcev odločil za obnovo Hrašovskega križa, ki sta v celoti financirala to obnovo križa. Pred štirimi leti so neznanci celo iz križa ukradli Marijin kip. Kar dobrih 30 let je okolico tega križa urejala danes 92-letna Marija Klemenčič iz Bučkovcev, ki se je prav tako udeležila blagoslovitve križa.

Tako je v nekaj dneh križ bil obnovljen in na novo postavljen na istem metu, kot so ga pred mnogimi leti postavili predniki. Leseni križ je sedaj zaščiten s premazom, nameščena sta kipa Marije in Jezusa, pri čemer sta narejena tudi nadstreška nad kipi. Pri obnovi križa so še sodelovali številni mojstri in posamezniki, ki so opravili pleskarska, kleparska in druga dela pri obnovi in postaviti križa z dvigalom. Še preden je sledil blagoslov križa sta Stane Dolamič in Branko Klemenčič na bližnjem hribu kar šestkrat ustrelila z možnarji. Tak običaj se je v župniji Mala Nedelja ohranil vse do danes, ko so blagoslavljali križe in druga križna sakralna znamenja po vaseh malonedeljske župnije.

Blagoslov križa je opravil domači župnik Tomislav Roškarič, ki se je zahvalil vsem, ki so dali obnoviti križ. Nekaj besed o zgodovini križa pa je spregovoril Ludvik Rudolf, vaški kronist iz Male Nedelje. Po blagoslovu so se vsi skupaj še zbrali na nekdanji domačiji Hraševčevih v Bučkovcih na pogostitvi in druženju.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje