V razkriški občini bodo namestili prikazovalnik hitrosti

Prizadevanja za večjo varnost cestnega prometa ob začetku novega šolskega leta

Jože Žerdin, ponedeljek, 25. avgust 2014 ob 19:391
Na podlagi javnega poziva so podelili v enoletni brezplačni najem 9 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«

Na podlagi javnega poziva so podelili v enoletni brezplačni najem 9 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«

Javna agencija za varnost prometa je, v sodelovanju s podjetjem Intermatic d.o.o., z namenom izboljšanja prometne varnosti na najbolj prometnih območjih v okolici šol in vrtcev ter zbiranja statističnih podatkov o izmerjenih hitrostih na teh območjih, na podlagi javnega poziva, podelila v enoletni brezplačni najem 9 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«.

Župani oziroma predstavniki občin so se v ponedeljek, 25. avgusta udeležili posveta, ki je bil v sejni sobi Javne agencije na Kotnikovi ulici v Ljubljani, za varnost prometa, kjer so podpisali sporazum in prevzeli prikazovalnike hitrosti. Do konca letošnjega leta bo torej na različnih lokacijah delovalo kar 9 novih prikazovalnikov hitrosti, s katerimi želijo izboljšati prometno varnost na najbolj prometnih območjih v okolici vrtcev in šol, v naslednjih občinah Razkrižje, Cirkulane, Podvelka, Ajdovščina, Cerknica, Dravograd, Rečica ob Savinji, Šentjur in Vodice.

Izbrane lokalne skupnosti so glede na merila za izbor izkazale slabše stanje varnosti cestnega prometa, predvsem večjo stopnjo ogroženosti ranljivejših skupin udeležencev, pri tem je bil kot objektivni merilo upoštevan tudi kriterij števila umrlih in hudo telesno poškodovanih oseb v cestnem prometu v letu 2013 glede na število prebivalcev. Prav tako so vse izbrane lokalne skupnosti predlagale lokacije postavitve preventivnih radarskih tabel »Vi vozite«, ki so na šolskih poteh, v bližini osnovnih šol in vrtcev, kjer so prometno-varnostno ogroženi otroci bodisi zaradi velike gostote prometa, prevelikih hitrosti vozil, pomanjkanje ustrezne infrastrukture (pločniki, ustrezno urejeni prehodi za pešce) in prisotnost tovornega prometa.

Na slovesnosti, kjer je bil podpisan sporazum in prevzet merilnik hitrosti, je bila v imenu občine Razkrižje prisotna podžupanja, dr. Božica Ceković Budinski. Namestitev prikazovalnika hitrosti je planirana že v teh dneh.


Več v Kultura in izobraževanje