Medgeneracijsko središče na Pertoči

Proslavili jubilej šole ter prenovitev gasilsko-vaškega doma

Filip Matko, sreda, 27. avgust 2014 ob 14:05
Proslavili jubilej šole ter prenovitev gasilsko-vaškega doma

Proslavili jubilej šole ter prenovitev gasilsko-vaškega doma

Z bogato kulturno in zabavno prireditvijo v posebnem prireditvenem šotoru na šolskem igrišču so v soboto, 23. avgusta, na Pertoči v Občini Rogašovci na Goričkem proslavili 50-letnico novozgrajene Podružnične šole Pertoča leta 1964 ter zaključek del pri prenovitvi vaško gasilskega doma, ki bo odslej tudi prostor za medgeneracijsko druženje. Zanj je del sredstev Občina Rogašovci pridobila iz posebnega projekta »Evropa investira v podeželje« iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Ob 17. uri je iz središča vasi Pertoča krenila povorka domačih gasilcev ter gasilcev sosednjih društev, kot tudi članic in članov Kulturno turističnega društva Sončnica Pertoča proti vaško gasilskemu domu ter nato zavila mimo šole v prireditveni šotor na šolskem igrišču. Povorko je spremljala Prekmurska godba Bakovci, ki je v uvod slovesnosti zaigrala tudi himno.

Na odru so se najprej predstavili učenke in učenci prve triade Podružnične osnovne šole Pertoča, ki letos slavi pol stoletja najnovejše šolske zgradbe, vse pa je ob tej priložnosti pozdravil ravnatelj Osnovne šole Sveti Jurij Aleksander Mencigar.

Sledila je slovesnost gasilcev domačega PGD Pertoča, ko sta dva člana prejela odlikovanja Gasilske zveze Slovenije za posebne zasluge v gasilstvu. Poveljniku PGD Pertoča Antonu Čontala in nekdanjemu predsedniku PGD Pertoča Alojzu Kosednarju je odlikovanja podelil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, ki je ob svojem pozdravu udeležencem prireditve istočasno čestital za dobro sodelovanje društev v tem goričkem kraju.
Po nastopu domačih pevk in pevcev zbora KTD Sončnica je imel slovesni nagovor župan Občine Rogašovci Edi Mihalič, ki je opomnil, da so v zadnjem času ob pomoči finančnih sredstev Evropske unije poleg Medgeneracijskega središča na Pertoči podobna centra uredili tudi v vasi Serdica in Sveti Jurij.

Nastopili so še ljudski godci in pevci Cvetje v jeseni iz Občine Tišina, kot tudi domače pevke in pevci KTD Sončnica, nato pa je novo prireditev v kraju blagoslovil župnik župnije sv. Helene na Pertoči Jože Vinkovič.
Sledil je ogled Medgeneracijskega središča v gasilsko-vaškem domu ter posebne priložnostne razstave ob 50-letnici Podružnične osnovne šole Pertoča v šoli, kjer so vsi obiskovalci lahko prejeli tudi zbornik »Sledi 50-ih let, POŠ Pertoča, 1964-2014«.

Za tradicionalno zabavo (gasilsko veselico) je tudi bilo poskrbljeno, kjer je za ples igral ansambel Toneta Rusa. S tem ansamblom je premierno kot pevec – basist nastopil srednješolec ljutomerske gimnazije Mitja Kolarič, doma iz Srednje Bistrice v Prekmurju.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje