Biotehniška šola Rakičan na sejmu AGRA zaključila projekt Od pšenice do kruha

Obiskovalci so si lahko ogledali razstavo kruha in ga tudi poskusili

Jože Žerdin, četrtek, 28. avgust 2014 ob 09:54
Od pšenice do kruha

Od pšenice do kruha

Potem, ko so partnerji Biotehniška šola Rakičan, predvsem dijaki šole, katero so opravljali kot projektno nalogo za poklicno maturo, Društvo ljubiteljev stare tehnike Pomurja, Kulinarično jedro Ratkovci in Kulturno društvo Beltinci letos z roko v roki začeli uresničevati projekt z naslovom Od pšenice do kruha, katerega so izvajali v več fazah, so ga pripeljali h koncu in v sredo, 27. avgusta sklenili na letošnjem 52. mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Potem, ko so na poskusnem polju pšenice ob Biotehniški šoli v Rakičanu pšenico ročno poželi, jo nato z mlatilnico v beltinskem parku zmlatili, so nato posušeno pšenico v Kolenkovem mlinu na Srednji Bistrici zmleli v dišečo pšenično moko. Iz te moke so potem v krušni peči v Kulinaričnem jedru v Ratkovcih iz letošnje pšenične moke spekli kruh. Pekli so različne vrste kruha in sicer iz dobre in slabe moke, kjer so sodelovali dijaki Biotehniške šole Rakičan. Pekli so še rženi kruh in različne kombinacije kruhov z ržene moke in pšenične moke ter druge vrste kruhov.

Dijaki so tako na praktični način spoznali in videli kako se pride do kruha, koliko znoja je potrebno »preliti« dokler na mizo ne pride kos kruha. Skratka, v Kulinaričnem jedru v Ratkovcih so dijaki s pomočjo starejših videli, kako se pripravi moka, kako se kruh zamesi, kako se vzhaja testo in kako se peče kruh v krušni peči. Sedaj ob zaključku projekta so se vsekakor vsi, ki so sodelovali v tem projektu marsikaj naučili, predvsem dijaki bodo lahko poslej znanje peke kruha uporabljali doma na kmetiji.

Na sejmu AGRA v Gornji Radgoni so razstavili tri vrste kruha in sicer iz dobre in slabe pšenične moke, predvsem zakaj so važne beljakovine. To je bil pečen pšenični, rženi, polnozrnati kruh in pririn kruh. Vodja projekta je bil Dejan Kočiš, pomagala pa sta mu še Robert Janža in Marjeta Fartela.


Več v Kultura in izobraževanje