Vračanje nazaj k naravi

V Gornji Radgoni predstavili sonaravno bivanje in prehranjevanje

Jože Žerdin, petek, 29. avgust 2014 ob 23:583
Sonaravno izdelovanje hiše in krušne peči

Sonaravno izdelovanje hiše in krušne peči

Na sejmišču AGRA v Gornji Radgoni so predstavili sonaravno bivanje in prehranjevanje, kajti kolo časa so zavrteli za več desetletij nazaj, ko so naši predniki še živeli v takih lesenih cimpranih hišah, kritih s slamo in ometani z ilovico.

Okolica permakulturnega vrta je od letošnjega leta bogatejša tudi za ekološko hišico iz slamnatih bal. Projekt z naslovom permakulturno biodinamični vrt je sofinanciran s strani Las Prlekija za lansko leto, iz programa Leader. Sam vrt pa je bil zasnovan že v letu 2012 v okviru slovensko – švicarskega sodelovanja s projektom Od semena do krožnika. Permakulturni vrt obdelujejo po načelih biodinamike. Tomislav Gjerkeš iz Ljutomera je sodeloval pri urejanju permakulturnega vrta, z nadgradnjo ekološke hiške iz slamnatih bal. Cilj projekta je opozoriti na sožitje naravne pridelave vrtnin in sočasnega visokokakovostnega naravnega bivanja v okolju.

Pri gradnji so potekale številne praktične delavnice, kjer je izključno uporabljal naravni recikliran material. Osnovni gradbeni materiali so bili les, slama, ilovica in gramoz. Hiška je zaradi svojih lastnosti zgrajena na energetski ravni pasivne hiše. Tudi samo vzdrževanje je poceni in omogoča samostojno popravilo. Material za gradnjo ekološke hiše so prispevali Kmetijska zadruga Gornja Radgona, Lesno gozdarska zadruga Gornja Radgona, pristojni kritino Wabe Akryl ATC Gutta, d.o.o. Ptuj, ilovnate omete Anton Donša, Rogašovci. Hišo pa je pokril s rženo slamo Anton Golnar, ki se ukvarja z domačo in umetno obrtjo.

V tej družinski hiši je mogoče živeti, saj daje tako poleti, kot pozimi enakomerno temperaturo, saj je zgrajena iz naravnega materiala. Ob hiši pa so postavili že krušno peč, ki je prav tako od zunaj ometana z ilovico, s šamotnim obodom. Samogradnja take peči je enostavna, kjer je uporaben samo naravni material. Peč se lahko s pomočjo drv segreje od 15 do 20 minut do 225 stopinj Celzija. V peči se lahko peče in kuha vse vrste jedi. V peči je majhna uporaba drv, saj je pečenje brez prisotnosti strupenega plina. Peč je podporni element za delavnice in prikaz samogradnje. Peko jedi v zidani peči je prikazal Ignac Jakopin.

Obiskovalci so si zidanje, ročno ometavanje zunanjosti in notranjosti naravne hiše in zidanja krušne peči z velikim zanimanjem ogledali. Gre za peč, ki je vsestransko uporabna, saj je izdelana kot ene vrste kamin za ogrevanje stanovanj, hkrati pa se tudi lahko v njej peče in kuha.


Več v Gospodarstvo