Na vadišču v Lukavcih je potekal turnir šolanih psov

Na mednarodnem turnirju šolanih psov je svoje znanje pokazalo 20 psov različne pasme

Jože Žerdin, sobota, 30. avgust 2014 ob 23:022
Turnir šolanih psov v Lukavcih

Turnir šolanih psov v Lukavcih

Športno kinološko društvo Ljutomer - Križevci je na vadišču za pse na zelenici v Lukavcih, kjer ima društvo svoje društvene prostore, v soboto, 30. avgusta, pripravilo mednarodni turnir šolanih psov različnih pasem.

Prireditev je sovpadala v okviru občinskega praznika občine Križevci pri Ljutomeru. Sicer pa je bilo srečanje lastnikov psov in njihovih štirinožcev lep uvod v praznovanje 30. obletnice društva, katero bodo svečano proslavili prihodnje leto. Sicer pa Športno - kinološko društvo združuje ljubitelje psov iz celotnega Pomurja in Podravja po besedah predsednika društva Silvestra Lovrenčiča v društvu »šolajo« vse vrste mešanih psov, male rase psov, čisto pasemske, pse službenih pasem.

Pes mora biti pri učenju in na vajah ter tekmovanjih zelo temperamenten, pri čemer so delovni psi nemški ovčarji, med njimi so bile tudi pasme psov za agility. Na mednarodnem turnirju šolanih psov so tekmovali po različnih kategorijah izpitov, pri čemer je šlo za neke vrste »tekmo« med lastniki psov. Ob koncu so pokale dobili prvi trije, ostali pa so za sodelovanje prejeli diplome. Ob tem je potekal tudi vpis novih tečajnikov za šolanje psov, ki bodo nadaljevali šolanje v Športno kinološkem društvo Ljutomer - Križevci. Imajo šolo mladičev, malo šolo in nadaljevanje šolanje psov.

Na turnirju šolanih psov so v Lukavcih pripravili različne vaje, denimo vodljivost na vrvici, brez vrvice, sedenje, prostor, odpoklic, obhod skozi skupino, prinašanje, skok čez metrsko skakalnico, plezalno steno, vajo naprej, obrambo, pri čemer je moral pes poiskati slepi revir, nato poiskati markerja, katerega se ni smel dotakniti, pes je moral z vodnikom najti nepridiprava. Namen šolanja psov je v tem, da pes ne sme nikogar ugrizniti.

Na tekmovanju v Lukavcih se je za prestižne lovorike pomerilo kar 20 psov različnih pasem, med njimi so bili s psi njihovi lastniki iz domačega društva, iz pobratenega kinološkega društva Ptuja in Kinološkega društva Križevec iz sosednje države Hrvaške. Na tekmovanju sta vse vaje ocenjevala dva sodnika z mednarodno licenco ocenjevanja psov, od tega je bil en sodnik Športno kinološkega društva Ljutomer - Križevci in en sodnik iz sosednje države Hrvaške, od tega je en sodnik sodil na turnirju poslušnost, drugi pa obrambo. Da pa je vse lepo teklo sta poskrbela tudi dva markerja.

Vsi, ki so si ogledali sobotni turnir šolanih psov so imeli kaj videti, občudovali pse in njihovo izurjenost, hitrost, poslušnost in natančnost pri vajah. Nad prikazom psov je obiskovalcem večkrat celo zastal dih, ko so videli kaj vse zmore naučeni - izšolani pes narediti.


Več v Kultura in izobraževanje