V Radgonskih goricah so pričeli s trgatvijo

Mag. Gorazd-Rudolf Kovačič: »Letošnja trgatev sodi nekako v povprečje«

Marjan Slavič, sobota, 30. avgust 2014 ob 23:57
Trgatev v Radgonskih goricah

Trgatev v Radgonskih goricah

Že od velike maše (14. avgust), se po vinorodnih Radgonsko–kapelskih gričih sliši pesem klopotcev, ki naznanjajo, da se bliža čas trgatve. Čas, ki je vsakemu vinogradniku v veselje in v ponos, da pospravi pridelek, ki ga je gojil, pridelal in negoval vse od rezi do časa trgatve.

V Radgonski goricah d.d. so z letošnjim opravilom trgatve pričeli v četrtek, 28. avgusta. Ta čas se med vrstami Radgonskih goric zgrinja nekaj čez 150 obiralcev grozdja. Gre za redno zaposlene, katerim so v pomoč priskočili sezonski delavci, nekaj pa jih je bilo tudi napoteno iz zavoda za zaposlovanja Gornja Radgona. Že deveto leto pa v vinogradih Radgonskih goric obirajo grozdje tudi s strojem za obiranje grozdja. Le ta jim je v veliko pomoč, saj nadomesti kar 50 pridnih obiralcev grozdja, kar pa pomeni hitrejšo trgatev z manj stroški. Tak stroj obere na dan 5 ha. v eni sezoni preko 100 ha vinogradov, z njim opravljata strojnika Jože Lešnik in Marjan Sladič.  V začetni fazi trgatve so pričeli z obiranjem radgonske avtohtone sorte radgonsko ranino, rizvanec ter chardonnay.

Tehnolog radgonskih goric mag. Gorazd-Rudolf Kovačič meni da letošnja trgatve sodi nekako v povprečje. »Glede na letošnjo vlažno, spremenljivo in dokaj neugodno vreme, ki je bilo prisotno od faze samega razvoja trte ter praktično skozi celo poletje, je bilo potrebno vseskozi dobra in skrbna zaščita vinogradov. S trgatvijo smo tako začeli zadnje dni v mesecu avgustu s sortami, ki nekako dosegajo zadovoljivo tehnološko zrelost.  Nadaljevali pa bomo z ostalimi srednjimi in poznimi sortami saj bojazen, da se razširi grozdna gniloba in sklesti pridelek ter kvaliteto ni odveč. Letošnji plan trgatve je nekje 1.5 milijonov kg od zasebnikov in 2.7 milijonov kg lastne proizvodnje. Sladkorne stopnje so še dokaj nizke, zanimivo pa tudi kisline, odvisno od sorte grozdja, lege in zemlje. Letos je tudi visok ph, zato bo treba veliko znanja in truda, da se bo izšolalo v naših kleteh dobro vino, ki ga v radgonskih goricah vestno in skrbno proizvajajo že več kot 160 let. S prodajo le teh produktov nimamo nobenih težav, to je tudi dokaz da je ob začetku letošnje trgatve naša klet skoraj prazna

Glavni kletar v radgonskih goricah Otmar Babič je povedal, da so s spravilom letošnjega mošta in vina v prešnem centru kakor v sami kleti dobro pripravljeni. Pred kratkim so z zamenjavo starih 6 kovinskih cistern z novimi 18 inox cisternami kapacitete 2.160 mil. litrov pridobili novih 7000 litrov prostornine, tako da se bodo stroški zmanjšali saj v prihodnje ne bo treba voziti vina v skladiščenje.

V sklopu sejma AGRA – 52. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma se vsako leto odvija tudi Odprto državno ocenjevanje vin "Vino Slovenija Gornja Radgona". Letošnje ocenjevanje je kot najboljšo izmed penečih se vin ocenilo Zlato radgonsko penino, suho, 2009, ki je tako prejela naziv ŠAMPION 2014.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo