Bograč kuhalo preko 100 ekip

Bogračfest je v Lendavo privabil veliko obiskovalcev

Jože Žerdin, nedelja, 31. avgust 2014 ob 08:591
Bogračfest 2014

Bogračfest 2014

Pod obronkih lendavskih goric v središču mesta Lendava je v soboto, 30. avgusta, potekal svetovni festival v kuhanju bograča. Letos se je zbralo največje število tekmovalcev v kuhanju bograča, saj so kuhali bograč v dveh skupinah, eni dopoldne, drugi popoldne.

Tekmovalci so se zbrali iz celotne Slovenije in tudi iz sosednjih držav. Veliko je prišlo na tekmovanju iz države Madžarske od koder izvira ta jed. Ob koncu je ves kuhani bograč strokovna komisija ocenila. Ves skuhani bograč so lahko obiskovalci degustirali in tako niso odšli lačni domov. V kuhanju bograča se je pomerilo čez 100 ekip kuharjev in kuharic, ki so za ta dan skuhali okoli 2000 krožnikov bograča, ki je bil večino postrežen v lončeni posodi, pri čemer so lačna usta obiskovalcev ves skuhani bograč tudi pojedli.

Sicer pa je bograč dobil ime po posodi, kjer so ga nekoč pred leti kuhali. Tokrat so tekmovalci bograč kuhali na odprtem ognju v različnih kotličkih. V kuhanju so tekmovalci pri kuhanju uporabljali sestavine, ki so zapisane v svetovni  prestolnici bograča, to je bilo svinjsko, goveje meso ter meso divjačine, rdeča paprika, krompir, poper, čebula. Ob kuhanju je bilo v svetovni prestolnici bograča v Lendavi cel dan in pozno v noč veliko druženja in zabave.


Več v Družabno