Mladi gasilci iz vse države bodo spet tekmovali pri Sv. Juriju ob Ščavnici

PGD Sovjak drugič zapored zaupana organizacija državnega tekmovanja

Branko Košti, četrtek, 4. september 2014 ob 00:23
Edvard Štelcar ml., Anton Klemenčič, Anton Slana, Franci Petek, Milan Antolin in Ivan Fras

Edvard Štelcar ml., Anton Klemenčič, Anton Slana, Franci Petek, Milan Antolin in Ivan Fras

V KUS pri Sv. Juriju ob Ščavnici so v sredo, 3. septembra, javnosti predstavili priprave in potek 17. državnega tekmovanja v gasilski orientaciji za pionirje in mladince in 14. državnega tekmovanja v gasilski orientaciji za pripravnike.

Tekmovanje, ki bo v soboto, 13. septembra, drugo leto zapored organizira PGD Sovjak, ob pomoči sosednjih PGD in Občine Sv. Jurij ob Ščavnici. Na predstavitvi so sodelovali: župan Občine Sv. Jurij Anton Slana, poveljnik GZS Franci Petek, predsednik Pomurskega gasilskega regijskega sveta in podpredsednik GZS Milan Antolin, predsednik GZ Sv. Jurij Anton Klemenčič, predsednik PGD Sovjak Ivan Fras in poveljnik PGD Sovjak Edvard Štelcar ml.

V uvodnem delu novinarske konference je župan Anton Slana predstavil in pozdravil sodelujoče ter izrazil zadovoljstvo, da je bila Občina Sv. Jurij oz. PGD Sovjak, lani izbrana za organizacijo tekmovanja, in kljub, po mnenju vseh, vzorni organizaciji, bodo lani pridobljene izkušnje omogočile še izboljšanje organizacije in izvedbe letošnjega tekmovanja. Povedal je še, da Občina prevzema donatorstvo prireditve v višini lanskoletnih sredstev, pripravo biltena, pripravili bodo svečani sprejem za goste in funkcionarje GZS in jim omogočili ogled pomembnejših lokacij v občini.

Anton Klemenčič, predsednik GZ Sv. Jurij, je izrazil začudenje, ker njihova GZ še ni prejela uradnega obvestila, da bo tudi letošnje tekmovanje potekalo pri Sv. Juriju, vendar to ne vpliva na pripravo tekmovanja, ki intenzivno poteka in prepričan je, da bo izpeljano korektno in v skladu s pravili.

V imenu organizatorjev, PGD Sovjak, je spregovoril predsednik Ivan Fras. V društvu so zadovoljni in počaščeni, da jim je bila drugo leto zapored zaupana organizacija enega največjih gasilskih tekmovanj v državi. Tudi on je poudaril, da birokratski zaplet ne vpliva na priprave, saj le te potekajo nemoteno.

Otvoritvena slovesnost bo v soboto, 13. septembra ob 9. uri, na športnem igrišču pri OŠ Sv. Jurij, tekmovalci bodo startali pred osnovno šolo, cilj bo na igrišču za šolo. Tekmovanje bo potekalo v več kategorijah: pionirji in pionirke bodo tekmovali na 2 km dolgih progah, mladinke in mladinci na 3 km, pripravnice in pripravniki pa na 5 km dolgih progah. Na trasah prog se bodo nahajale kontrolne točke, kjer bodo tekmovalci izvajali določene naloge. Kombinacija hitrosti teka, uspešnega reševanja nalog in obvladanje gasilskih veščin, bo dala končni rezultat. Predsednik je še povedal, da so k sodelovanju povabili ostala gasilska društva z območja GZ, Kulturno društvo in Turistično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici. Navzoče je seznanil z uspehi PGD Sovjak v tovrstnem tekmovanju, saj so na tekmovanju Pomurske regije njihovi tekmovalci osvojili tri prva mesta, in izrazil željo, da se gasilska orientacija vključi tudi v aktivnosti ostalih gasilskih društev.

Poveljnik GZ Slovenije Franci Petek je izrazil zadovoljstvo, da birokratki kratek stik ni vplival na potek priprav tekmovanja. Pohvalil je organizatorje za odlično organizacijo lanskega tekmovanja in poudaril pomen vzgoje mladih gasilcev, saj "če vzgajamo mlade, jih pravzaprav zastrupljamo z gasilskimi veščinami in pripadnostjo, da je pač največje poplačilo, če lahko nekomu pomagaš, pri tem tudi naši mladi postanejo pravi operativni gasilci. Zato v mladino tudi veliko vlagamo". Povedal je še, da bo skupno tekmovalo okrog 170 najbolje uvrščenih ekip z regijskih tekmovanj, ki bodo tekmovale v kategorijah: pionirji in pionirke od 7 do 11 let,  mladinke in mladinci od 12 do 16 in gasilski pripravniki in pripravnice starosti 16 do 18 let.

V imenu največje gasilske regije v Sloveniji, Pomurja, se je predsednik PGRS Milan Antolin zahvalili PGD Sovjak, da je ponovno prevzelo zahtevno organizacijo tekmovanja in izrekel prepričanje, da bodo ob lanskoletnih izkušnjah tudi letošnje tekmovanje izvedli brezhibno.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje