Srečanje vseh cvenskih čehov in diklin

Ob proslavitvi 15. obletnice ustanovitve Društva cvenskih čehov in diklin je v zadružnem domu na Cvenu potekalo srečanje vseh cvenskih čehov in diklin

Prlekija-on.net, sreda, 3. september 2014 ob 18:471
Srečanje cvenskih čehov in diklin

Srečanje cvenskih čehov in diklin

V soboto, 30. avgusta, je ob proslavitvi 15. obletnice ustanovitve Društva cvenskih čehov in diklin v zadružnem domu na Cvenu potekalo srečanje vseh cvenskih čehov in diklin.

Ob 16:30 so začeli hoditi že prvi povabljenci, kateri so bili najprej postreženi z aperitivom. Sledila je prijava, vpis v knjigo cvenskih fantov, in razdelitev društvenih majic.

Potem so si lahko vsi ogledali pestro razstavo, katero so pripravile cvenske dikline. Razstava je bila tematsko urejena po njihovih najbolj znanih običajih in aktivnostih. Na razstavi so bile med drugim lutke oblečene v parklje, gonjače, ježovico, školnika, škofa, dekana, vdovo Lujziko in Poldeka Fašenka. Razstavljene so bile tudi fotografije, nekatere novejše druge pa starejše, tudi iz leta 1965. Obiskovalci so si lahko ogledali obe knjigi cvenskih fantov. Starejša ima zapise iz leta 1929, novejša pa iz leta 1962 pa vse do danes. Zraven tega so razstavili tudi knjigo dr. Mirana Puconja v kateri so večkrat omenjeni njihovi običaji in društvo. Veliko zanimanja pa je na razstavi vzbudil seznam, na katerem je statistika miklavževanja na Cvenu od leta 1962 pa vse do danes. Na tem seznamu najdemo imena vseh, ki so kdajkoli sodelovali pri tem običaju pa tudi katero vlogo so odigrali.

Ko so se vsi zbrali in namestili v zadružnem domu, okrog 18. ure, pa so začeli z uradnim delom, ki je trajal dobro uro. Voditeljica Petra Slavinec je nagovorila vse zbrane, sledili so še govori predsednika društva Roka Nemca, dr. Mirana Puconja in prvega predsednika društva Andreja Rusa.

Za tem so na kratko opisali naše društvo, zgodovino cvenskih čehov, potem pa so predstavili še vse njihove najbolj znane običaje: pokop Fašenka, zapiranje – postavljanje šrange, popevaje – petje podoknice, Florjanovo, miklavževanje in obhod sv. Lucije. Sprva jih je voditeljica na kratko opisala, sledil pa je zvočni ali video zapis, katerega je pripravil Iztok Sovič.

Na koncu so predstavili še vse njihove aktivnosti, s katerimi se ukvarjajo zraven vseh običajev.

Po predstavitvi je sledila podelitev zahval vsem, ki so vpisovali dogodke v knjigo cvenskih fantov in skrbeli, da so se običaji redno izvajali in prenašali na mlajše generacije.

Zahvale so prejeli tudi vsi dosedanji predsedniki (Andrej Rus, Tadej Mesarič, Miha Sovič, Darko Babič in Aleš Ploj), posebni zahvali za 15. letno aktivno delo v društvu pa sta prejela Miha Sovič in Mateja Topolinjak.

Zahvala, ki jo je zapisala Mateja:
Društvo cvenskih čehov in diklin se VAM VSEM zahvaljuje, da ste nam s svojo prisotnostjo polepšali praznovanje obletnice, ženskam za pecivo, ki so ga spekle, vsem cvenskim društvom za pomoč, krajevni skupnosti, donatorjem… V veliko veselje nam je, da se nas je zbralo v takšnem številu različnih generacij in ponosni smo na to, da smo vsakemu izmed vas narisali nasmeh na ustnice.

Ponosni smo, da smo Cvenari in želimo si, da bi se v prihodnje vsi skupaj več družili na prireditvah, ki jih organizirajo naša društva. Tako kot so rekli že naši predniki – držati moramo skupaj – "Vsi za enega eden za vse".

Pa radi vas imamo!

Vir: Društvo cvenskih čehov in diklin

Tinek sreda, 3. september 2014 ob 20:49

Bravo Cvenari, lahko ste vzgled! Jaaa

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno