Slavičev večer na temo Povezanost

Slavičev večer je posvečen rojaku duhovniku, dekanu, pisatelju, prevajalcu in mislecu dr. Matiji Slaviču, ki je bil rojen leta 1877 v Bučečovcih

Jože Žerdin, sobota, 6. september 2014 ob 09:50
15. Slavičev večer

15. Slavičev večer

Kulturno društvo Križevci pri Ljutomeru in občina Križevci sta v sredo, 3. septembra, v sklopu letošnjega občinskega praznika občine Križevci, v dvorani Kulturnega doma v Križevcih pripravila 15. Slavičev večer na temo »Povezanost«.

Slavičev večer je posvečen rojaku duhovniku, dekanu, pisatelju, prevajalcu in mislecu dr. Matiji Slaviču, ki je bil rojen leta 1877 v Bučečovcih. Za križevsko občino in tamkajšnjo župnijo Križevci je dr. Matija Slavič, ko je še deloval kot duhovnik pustil poseben pečat. Leta 1919 se je udeležil mirovne konference v Parizu, kjer je v svoji znanstveni razpravi utemeljil zahtevo za priključitev Prekmurja k matičnemu narodu, kar se je tudi zgodilo in prav letos obeležujemo 95-letnico priključitve Prekmurja k matičnemu narodu.

Dr. Matija Slavič je bil duhovnik, dekan, domoljub in diplomat. Sveto pismo je prevedel direktno iz hebrejščine, sodeloval pa je tudi z arhitektom Jožetom Plečnikom. Pred župnijsko cerkvijo v Križevcih so pred leti njemu v spomin postavili doprsni kip. Letošnji dobro obiskani 15. Slavičev večer je bil tako posvečen rojaku iz Bučečovcev, kjer je bila predstavljena njegova dela. Na križevskem odru so pripravili krajši kulturni program, kjer se je prepletala pesem, ples, glasba, solo petje, recitacije, kot posebni gostje večera so nastopili varovanci Doma Lukavci.

Scenarij za 15. Slavičev večer je pripravil Art Jurak. Po kulturnem večeru je Društvo kmečkih žena Križevci-Veržej pripravilo pogostitev v sejni sobi občine, za žlahtno kapljico pa je poskrbelo vinarstvo Škerget.


Več v Kultura in izobraževanje