Performans Saše Bezjak na gradu Negova

Slikanje, razstava slik in kipov ter predstavitev monografije

Filip Matko, ponedeljek, 8. september 2014 ob 17:15
Performans Saše Bezjak

Performans Saše Bezjak

V veliki dvorani prenovljenih prostorov gradu Negova je v petek, 5. septembra zvečer, imela svoj performans magistra kiparstva Saša Bezjak, akademska slikarka iz Gornje Radgone.

Ob 17. uri je umetnica Saša Bezjak ob glasbeni točki pod imenom »Byzantine Cadillac« glasbenikov Camerona Bobra in Tomaža Dobrile iz Maribora povabila obiskovalce k risanju in slikanju, k perfomansu »Ti in Jaz«, kar na podiju velike grajske dvorane. Na razprostrto rolo papirja se je večina z voščenkami ter z akrilnimi barvami tega zelo korajžno lotila. Nastala je neke vrste »likovna preproga«, dolga najmanj deset metrov. Vsak je ob tem lahko ustvarjal po svoje.

Ob 18.30 je povezovalka programa, Vera Slavič, napovedala otvoritev razstave likovnih in kiparskih del, ki so bila razstavljena v sosednjih prostorih velike grajske dvorane. Slikarki in kiparki je ob tem čestitala Norma Bale, direktorica Zavoda Kultprotur Gornja Radgona, ki upravlja grad Negova. O sami razstavi Saše Bezjak je govorila likovna kritičarka, dr. Nadja Zgonik, umetnostna zgodovinarka in profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Kritičarka je v monografijo Saše Bezjak »Dela (Works)«, ki je tudi bila predstavljena ob tej priložnosti, o delu gornjeradgonske umetnice zapisala med drugim:

»... Pri delovanju Saše Bezjak nas pritegne tudi njeno aktivno vstopanje v družbene odnose prek lastnih umetniških del. Razvila je posebno razmerje do družbene in ekonomske vloge umetnine, ki zanjo zlahka postane predmet izmenjave, ki utrjuje družbena razmerja. Princip daru je razvila ob razstavnem projektu v DLUM v Mariboru leta 2002, ko je ob koncu razstave akvarele, velike 6 cm krat 6 cm, podarila izbranim obiskovalcem. Na tablicah pod umetninami so bila zapisana imena njihovih bodočih lastnikov, ki so jih imenovani po preteku razstave lahko odnesli domov. Tako je umetnina postala predmet, ki je z darovanjem vključena v medsebojni čustveni odnos s prijatelji in znanci...«

Povezovalka programa, Vera Slavič, je v okviru umetniškega večera brala tudi ohranjena pisma staršem (iz časov študija slikarstva v Monacu, jeseni 1901 in pomladi 1902) slikarke iz 19. stoletja Vere Blumenau Simonič. Naj za konec omenimo še sponzorje oziroma donatorje umetniškega večera. Perfomans in razstavo na Gradu Negova so Saši Bezjak omogočili: Grad Negova (Kultprotur Gornja Radgona), Občina Gornja Radgona, Ustanova dr. Antona Trstenjaka, Methansova hiša - Kamnoseštvo Methans Zgornji Dražen Vrh, Rostfrei in trgovina oblačil Borak Gornja Radgona ter Radenska d.d. Radenci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje