Županja Olga Karba bo v Ljubljani prejela certifikat »Mladim prijazna občina«

Certifikat je prvo tovrstno certificiranje v Evropi, ki predstavlja priznanje tistim lokalnim skupnostim, ki uspešno izvajajo ukrepe s področja lokalnih mladinskih politik, doslej pa je certifikat prejelo 13 občin

Prlekija-on.net, četrtek, 18. september 2014 ob 12:00
Lanska podelitev certifikatov Mladim prijazna občina

Lanska podelitev certifikatov Mladim prijazna občina

V lanskem letu je bila v Mariboru podelitev certifikatov s katerimi se v nacionalnem slovenskem merilu po zahtevnih razpisnih pogojih nagrajujejo lokalne skupnosti, ki vzorno vključujejo v svoje dejavnosti mlade in izvajajo aktivnosti na vseh področjih ki se tičejo mladih.

Tega lanskega posveta in podelitve se je udeležila tudi »ljutomerska« delegacija pod vodstvom podžupana Janeza Venclja in predstavnice Mladinskega sveta Ljutomer ter prleškega mladinskega centra Nine Stegmüller. Člani delegacije so takrat nekoliko »otožno« sledili podelitvi, saj jim ni ostalo drugega kot da so si »sposodili« certifikat in se z njim vsaj simbolično fotografirali. So pa bili odločni, da se bodo skupno z neposrednim občinskim vodstvom, občinsko upravo, mladinskimi strukturami in nenazadnje mladim naklonjenimi občinskimi svetniki maksimalno potrudili, da dosežejo še večje premike tudi na tem področju.

Zaobljuba in besede so dale dejanja in 25. septembra letos, bo na svečanosti v slovenski metropoli ljutomerska županja, mag. Olga Karba s spremstvom iz tukajšnjih mladinskih struktur tokrat zares prejela zasluženo priznanje s certifikatom: Občina Ljutomer - mladim prijazna občina.

Takrat bo v Ljubljani potekala predstavitev novega participatornega portala, namenjenega vsem slovenskim občinam, ki lahko spremeni pojem demokracije in participacije v Sloveniji ter mladim iz vseh slovenskih občin omogoči, da podajajo svoje predloge o ureditvi posameznih izzivov v svoji lokalni skupnosti. Portal bo spodbujal konstruktivno interakcijo in sodelovanje lokalnih skupnosti z občani, s poudarkom na mladih občanih, ki se na poti do odraslosti spopadajo s težavami na nekaterih ključnih življenjskih področjih.

Izobraževalni dogodek, na katerem bodo z gosti spoznavali prednosti in tveganja spletne participacije in predstavili nov participatorni portal, namenjen vsem občinam, bo potekal v četrtek, 25. septembra, ob 9. uri v Mestnem muzeju Ljubljana (Gosposka 15, Ljubljana).

Ob 13. uri bo sledila slavnostna podelitev certifikatov Mladim prijazna občina za obdobje 2014 - 2018. Certifikat Mladim prijazna občina podeljuje Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju z Mladinskim svetom Ajdovščina in Skupnostjo občin Slovenije ter pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Certifikat je prvo tovrstno certificiranje v Evropi, ki predstavlja priznanje tistim lokalnim skupnostim, ki uspešno izvajajo ukrepe s področja lokalnih mladinskih politik. Doslej je certifikat prejelo 13 občin.

Skupaj z novim participatornim portalom predstavlja certifikat orodje občin za uspešno spopadanje z izzivi sodobnega časa na mladinskem področju.


Več v Kultura in izobraževanje