Likovna razstava Marjane Kmet v DOSOR-ju

Otvoritev razstave slikarke Marjane Kmet iz Velike Polane

T.M., petek, 26. september 2014 ob 13:21
Otvoritev razstave

Otvoritev razstave

V domu starejših občanov DOSOR v Radencih, je bila dne 24. 9. 2014 otvoritev razstave slikarke Marjane Kmet iz Velike Polane. Barvita razstava  je postavljena iz treh ciklov slik: Pravljice, Dvor ribjega kralja in Cvetje v jeseni.  Umetnico je predstavila slikarka in organizatorka razstav v Dosor-ju, Tatjana Mijatović, ki je o Kmetovi povedala:

"Rodila se je kmalu po 2. svetovni vojni v času »velikega baby booma«, 1. julija 1949 v Ljubljani. Oče zdravnik in mama umetnica sta vzbudila v njej občutek za naravo in vstop v zasanjani svet imaginarnih bitij, igrač in lutk. Po končani osnovni šoli in maturi na Šubičevi gimnaziji v Ljubljani, je diplomirala na  Biotehniški fakulteti  smer biologija. Službovala je v raznih tovarnah živilske stroke kot mikrobiologinja. Vedno je ohranjala stik z naravo, ne le kot biologinja temveč tudi z vsemi svojimi sanjarjenji. Mnoga od teh je prenesla na svoja otroka. Po 25 letih dela jo je usoda ustavila. Huda prometna nesreča jo je delno onesposobila za delo in mnoge fizične aktivnosti, tudi službo. Vse se je spremenilo v nekakšno bilanco. Začela je razmišljati o zadnji tretjini življenja. Spoznala je, da je fantazijsko slikarstvo tisto, ki ji omogoča izrazite občutke in doživljanja narave, srečanja z liki s samotnih sprehodov, šepetanja nežnih vil in rusalk.

Kot biologinja vidi naravo brez tančice, nežno, lepo, jasno, barvito in kruto. Živali se odevajo v oblačila, cvetje žari, vode in skale, nebo, sonce in mesec. Vse in vsako bitje je polno zgodb, življenja in ima svoj smisel. Pa vendar je človek tisti, ki vsemu prida mistične občutke in zaznave, ki poveže misel in sanje in jih vplete med svetove."

Marjana Kmet je članica Likovnega društva Gornja Radgona in Likovne republike Sveti Martin na Muri. V petih letih aktivnega ustvarjanja se je predstavila širšemu krogu s samostojnimi razstavami doma, v okviru omenjenih društev pa tudi na skupinskih razstavah, doma in v tujini. V letu 2013 sta z možem ustanovila Zavod za razvoj umetnosti , kulture, ustvarjalnosti , turizma in naravo-varstva ZARUM - Trnje. V okviru zavoda je pripravila 5 mednarodnih likovnih kolonij in druženj, več likovnih delavnic ter 10 razstav. V kulturnem programu so nastopili ljudski pevci Kulturno turističnega društva Ferdo Godina iz Bistrice.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje