Z izkušnjami v nove izzive!

Miran Ros za župana Občine Križevci

Prlekija-on.net, petek, 26. september 2014 ob 11:23
Miran Ros

Miran Ros

Dolžan ni samó, kar veléva mu stan,
kar môre, tó móž je storiti dolžán!
(S. Gregorčič)

Spoštovane občanke in občani Občine Križevci!
Prišel je čas, da kandidiram za župana naše križevske občine. V preteklih letih – od ustanovitve Občine Križevci pa do danes – smo se veliko srečevali: ne samo na prireditvah, ampak tudi po vaseh, ko smo skupaj reševali težave, ki so nastajale. Prepričan sem, da v vaše zadovoljstvo.

Imam izkušnje!
V petnajstih letih sodelovanja in dela v Občini Križevci sem spoznal njen utrip. Poznam potrebe ljudi in posameznih vasi ter priložnosti za razvoj naše skupnosti. V teh letih sem dobro sodeloval z vsemi dosedanjimi župani: najprej kot član občinskega sveta Občine Križevci v prvem mandatu novo nastale občine, nato kot sodelavec občinske uprave. S prvim županom Feliksom Mavričem smo postavili strategije in smeri razvoja občine. S sredstvi občine - evropskih sredstev v tistih časih še ni bilo - so se začele izvajati prepotrebne investicije v infrastrukturo.

Prav posebno vlogo pri razvoju Občine Križevci so pomenila sredstva Evropskega kmetijskega sklada, s katerimi smo v letu 2008, ko je bil župan, žal že preminuli, Ozvald Tučič, začeli obnavljati gasilske domove. V letu 2012 je bila Občina Križevci ena prvih v Sloveniji, ki je izkoristila kvoto sredstev, namenjenih posameznim občinam. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je tako Občino Križevci in moje ime uvrstilo na seznam dobre prakse koriščenja EU sredstev. Naše delo je brez večjih pripomb pregledalo tudi Evropsko računsko sodišče.

Ponosen sem tudi na projekt energetske sanacije Osnovne šole Križevci. Moji izračuni so prepričali župana Branka Belca in občinski svet, da se šola s pomočjo EU sredstev energetsko sanira in ogreva z lesnimi sekanci. Investicija se je v letošnjem letu zaključila.

Pred nami so novi izzivi!
Politika države Slovenije trenutno ni najbolj naklonjena občinam, saj jim vztrajno zmanjšuje sredstva. V obdobju 2007-2013 je vsaki podeželski občini za namen razvoja vasi namenila 750.000 EUR razpoložljivih sredstev EU. Za Občino Križevci je to pomenilo obnovo osmih gasilskih domov, ureditev vaškega jedra v Križevcih in izgradnjo pločnika z javno razsvetljavo v Ključarovcih!

Nov državni Program razvoja podeželja za obdobje 2014-2020, ki se napaja iz Evropskega kmetijskega sklada, ne predvideva več finančnih sredstev za ukrep razvoja vasi. Toda to nas ne bo ustavilo! Vztrajnost in zagnanost sta bili potrebni že pri postavljanju temeljev naše občine ter ves čas njenega obstoja in delovanja. Zato še z večjo odločnostjo sprejemam nove izzive, s prepričanjem, da nas bodo peljali naprej.

Biti župan je res funkcija, je pa tudi način življenja. Občina Križevci potrebuje župana v pisarni občine, na terenu med ljudmi in tudi na vratih ministrstev v Ljubljani. To nalogo sem pripravljen sprejeti s polno odgovornostjo in zavzetostjo.

V predvolilnem času ne sklepam zavezništev in ne delam politične kalkulacije, ker je moje prepričanje, da mora biti župan, župan za vse občanke in občane in ne le za posameznike ali posamezne skupine.

Predvidevam, da ste me v teh letih dobro spoznali in opazili moje delo, zato sem se odločil, da vas ne bom nagovarjal preko volilnih plakatov. Znesek za plakate sem tako raje namenil šolskemu skladu Osnovne šole Križevci.

Z mojo izvolitvijo za župana Občine Križevci se moje delovno mesto v tem času ne bo zapolnilo z novo zaposlitvijo. Z reorganizacijo del in nalog občinske uprave bomo optimizirali učinkovitost dela ter tako prispevali k znižanju stroškov uprave in vodenja občine.

Z izkušnjami in skupaj z vami v nove izzive:
  • začeti aktivnost za izgradnjo kanalizacije v Ščavniški dolini in ostalih predelih razpršene gradnje z ljudem ekonomsko dostopnimi rešitvami,
  • prizadevati si, da se obnova regionalne ceste R2 iz Lukavcev proti Berkovcem uvrsti v državni proračun,
  • opredeliti in komunalno opremiti stanovanjska območja, ki bodo na voljo mladim družinam,
  • skrbeti za ustrezno in sodobno gasilsko opremo ter delovanje gasilstva,
  • zgraditi sodobno igrišče pri osnovni šoli za potrebe šole in športnih društev,
  • pripraviti dokumentacijo za novo športno dvorano pri Osnovni šoli Križevci,
  • večjo pozornost posvetiti kulturnim društvom in njihovim aktivnostim,
  • v teh časih še posebej izostriti socialni čut za ostarele in ostale, ki potrebujejo pomoč,
  • sanirati javne poti in lokalne ceste po vnaprej dogovorjenem načrtu,
  • izgraditi kolesarske poti, urediti središča po vaseh in obnoviti spomenike kulturne dediščine kot temelje razvoja turizma v občini,
  • urediti poti ob Gajševskem jezeru kot prvi zametek turizma na jezeru,
  • pospeševati dopolnilne dejavnosti na kmetijah ter samozaposlitve – brez kmeta ni hrane,
  • vzpodbuditi lastnike zemljišč v obrtni coni Bučečovci k zagonu nameravanih investicij,
  • nameniti novo podobo prostoru ob kulturni dvorani v centru Križevcev,
  • energetsko sanirati ostale objekte v lasti občine ter obnoviti mrliško vežico …
Spoštovani volivke in volivci,
hvala za vaš glas!

Miran ROS
Naročnik članka: SLS, Beethovnova ulica 4, 1000 Ljubljana


Več v Politika