V Križevcih so zadonele nove orgle

V cerkvi bodo poslej tudi orgelski koncerti

Jože Žerdin, sobota, 27. september 2014 ob 08:33
Nove orgle v križevski cerkvi

Nove orgle v križevski cerkvi

Orgle so nepogrešljiv instrument pri krščanskem bogoslužju. O novih orglah so že dlje časa razmišljali tudi v župniji Križevci pri Ljutomeru. Odbor za izdelavo križevskih orgel je vodil župnik Štefan Vinkovič, pri tem velikem finančnem projektu so s svojim deležem sodelovali verniki celotne župnije Križevci in drugi donatorji ter sponzorji. Ob tem velja omeniti, da so nove orgle kupljene v teh težkih finančnih časih, brez kredita.

V križevski cerkvi so se oglasile nove orgle
V križevski cerkvi so se oglasile nove orgle

Nove orgle v župnijski cerkvi Povišanja sv. Križa v Križevcih pri Ljutomeru so izrazito vsestransko glasbilo, primerno tako za raznoliko uporabo pri bogoslužju, kot na koncertih. Oglašale se bodo solistično, kot podpora ljudskemu in zborovskemu petju ter v vlogi spremljevalnega glasbila za inštrumentalne in pevske soliste. Na novo izdelane križevske imajo kar 1602 piščali, razporejene pa so v posamezne skupine, ki jih imenujemo registri, ki se razlikujejo po jakosti, višini in barvi tona. Križevske orgle spadajo med največje orgle v murskosoboški škofiji, saj se po številu registrov uvrščajo na četrto mesto, takoj za orglami v soboški stolnici, Lendavi ter v Beltincih. Piščali so izdelane iz kovinske zlatnine z visokim deležem kositra.

Posebnost križevskih orgel je, da ima podobne registre tako na obeh manualih, kot v predalu. Nove orgle poleg že slišanih glasov in barvnih kombinacij ponujajo še eno posebnost. Gre za piščali, pri katerih zvok nastane na nekoliko drugačen način - ne z valovanjem zraka, ampak z nihanjem tankih medeninastih ploščic, ki jim pravimo jezički. Tovrstne piščali tvorijo družino jezičnikov, ki jih v nekaterih orglah sploh ne najdemo, v križevskih orglah pa se nahajajo trije jezičniški registri.

Nove orgle so bile izdelane v orglarski delavnici v Mariboru. Tako bo odslej križevska cerkev še bolj privlačna in bogatejša, saj bodo v njej tudi pripravljali razne orgelske koncerte. Osrednji dogodek ob blagoslovitvi novih orgel je bil v nedeljo, 14. septembra na praznik Povišanja sv. Križa. Med sveto mašo je nove orgle blagoslovil murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. Po sveti maši so sodelavci iz orglarske delavnice Maribor zapeli eno cerkveno pesem. Ves čas prazničnega dogodka je pri sveti maši pel mešani cerkveni pevski zbor, kajti tokrat prvič ob spremljavi organistke na nove orgle.

Župnija Križevci pa se je ob tem dogodku zahvalila s posebno izdelanimi piščali Alojziji Cof za 65 let petja v cerkvenem pevskem zboru in Renati Makovec za 40 let vztrajanja vodenja pevskega zbora in hkrati je tudi organistka. Orglarska delavnica Maribor pa je domačemu župniku v trajen spomin prav tako podarila posebno izdelano piščal.


Več v Kultura in izobraževanje