»Moje risbe in vezenine« v Banja Luki

Mag. Saša Bezjak, umetnica iz Gornje Radgone je neumorna

Filip Matko, četrtek, 2. oktober 2014 ob 08:49
Slikarka in kiparka Saša Bezjak

Slikarka in kiparka Saša Bezjak

O sebi in svojem delu magistra kiparstva, akademska slikarka Saša Bezjak iz Gornje Radgone pravi: »...Svojo umetniško pot sem začela kot slikarka. Vendar sem vedno čutila prostor kot posebno kategorijo in spoznala kiparstvo kot tisto možnost, ki mi omogoča izražati se v njem. Pri kiparskem izražanju se počutim bolj svobodna, akademsko neobremenjena. To mi omogoča izraziti prvinskost, ki jo cenim pri otrocih, duševno oviranih osebah in naravnih ljudstvih. V svojem raziskovanju sem utrla pot razvoju lastne risbe, ki nastaja impulzivno, v velikih količinah in je moja spremljevalka ves čas. Ko vlečem črto po papirju ali platnu, me lahko prevzame neznanski užitek. Prav tako začutim užitek, ko so moje risbe na zavese osnova za vezenino, ki jo zatem izdela moja mama. Trudim se, da je na njih ohranjena svežina, čeprav gre za počasno, vztrajno vezenje, kar je v nasprotju z mojim risanjem. To svežino dosežem z vidno poslikavo, ki se zgodi pred vezenjem, lahko pa tudi kasneje...«

In s takšnimi svojimi deli - risbami in vezeninami - se bo v malem in velikem razstavnem salonu Kulturnega centra Banski dvor v Banja Luki v četrtek, 2. oktobra 2014, ob 19. uri predstavila magistra kiparstva, akademska slikarka, 43-letna Saša Bezjak iz Gornje Radgone. Doslej je sodelovala na 13 skupinskih razstavah ter se predstavila na 14 samostojnih razstavah.

V monografiji, z naslovom »Dela/Works« je likovna kritičarka dr. Nadja Zgonik, umetnostna zgodovinarka in profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, o njenih risbah in vezeninah zapisala med drugim: »...Vendar ostaja zanjo risba primarna, saj je tista, ki ji odpira oči in širi spoznanja o sebi, svetu in umetnosti. Z njo gleda v druge prostore, tiste skrivnostne, nepojasnjene, o katerih sami zase ne bi nič vedeli... Leta 2005 se je v njenem delu zgodil pomenljiv premik. Zaradi nezadovoljstva z risarsko sledjo črnega flomastra na platnu se je odločila, da bo poteze poskusila poudariti z nitjo. Takrat se je prvič preizkusila tudi v postavitvi platna v krožni, prostorski obliki, namesto ploskovno in vzporedno steni...Zanke z nitjo na platnu so možnost širitve prizorišča risarskega ustvarjanja v tretjo dimenzijo, saj igla z nitjo potuje skozi platno in povezuje dva prostora, prednjega in prostor onstran. Prostorska identiteta vezenine in njena posebna statusna vloga v umetnosti, saj jo povezujemo z ustvarjalnostjo žensk, ob čemer feministična teorija umetnosti zatrjuje, da je prav to razlog, da je bila kot umetniška zvrst v zgodovini umetnosti nižje vrednotena od slikarstva, je naslednja pomembna tema v delu Saše Bezjak...«

Zatorej smo lahko prepričani, da bo dogodek s predstavitvijo del Saše Bezjak v Banja Luki vsekakor nekaj posebnega in enkratnega in se ga bo izplačalo obiskati.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje