Razstava ob občinskem prazniku

Razstavljena so dela, ki so nastala ob letošnji 10. likovni koloniji

Likovno društvo Gornja Radgona, petek, 3. oktober 2014 ob 20:28

»Od pesmi do slike« je naslov letošnje 10. likovne kolonije, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Občino Gornja Radgona in KULTPROTUR-om. Ker beležimo letos 110 let rojstva Edvarda Kocbeka, pisatelja, pesnika in politika in 80 let izida njegove prve pesniške zbirke "Zemlja", smo letošnjo kolonijo posvetili prav njemu.

Kolonija je potekala na gradu Negova in sicer 31. maja in 1. junija. Uvod v delovni dan je bilo srečanje s pesnikovim nečakom, gospodom Bogdanom Šajnovičem, ki je ob branju pesmi naše kolegice Alenke Regoršek obujal spomine na svojega strica. Pridružil se nam je tudi pisatelj Tone Partljič, predstavil življenje in delo Kocbeka, njegove pesmi ter pripovedoval o srečanjih z njim. V goste smo povabili likovnike iz Likovnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici in Likovne republike Sveti Martin na Muri. Na kreativnem dvodnevnem mednarodnem druženju je nastalo veliko število likovnih izdelkov. Po strokovni plati je kolonijo vodila Saša Bezjak, akademska slikarka, magistra kiparstva. Njena naloga je bila, da Kocbekova dela začutimo in ga spoštujemo, ter se mu z likovnimi deli  približamo. Nekateri smo tako pripovedovali v sliki, drugi s simboli, ali pa smo občutke izrazili z barvo. Dotikali smo se različnih obdobij in se spogledovali z različnimi umetniki iz zgodovine umetnosti, velikokrat nezavedno. Navodilo mentorice je bilo, da ohranimo svoj likovni izraz. Dela, nastala na likovni koloniji, smo tudi letos predstavili v katalogu.

Septembra smo razstavo postavili na ogled v Kulturno in upravno središče  Sveti Jurij ob Ščavnici. Javnosti je bila predstavljena na "Večeru poezije in vina" in na slavnostni akademiji 27. septembra. 1. oktobra, na občinski praznik Občine Gornja Radgona, smo razstavo odprli v Galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni. Številnemu občinstvu je potek dvodnevne kolonije in razstavo predstavila Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona. Zbrano občinstvo  je nagovorila mag. Norma Bale, direktorica zavoda KULTPROTOUR, samo razstavo je odprl Anton Kampuš, župan Občine Gornja Radgona.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje