Prva črna štorklja iz Slovenije opremljena z GPS oddajnikom

Franček je prva slovenska črna štorklja, ki jo spremljamo s pomočjo GPS telemetrije

Prlekija-on.net, sobota, 4. oktober 2014 ob 12:01
Franček z GPS oddajnikom, foto: Jurij Perša

Franček z GPS oddajnikom, foto: Jurij Perša

Franček je prva slovenska črna štorklja, ki jo spremljamo s pomočjo GPS telemetrije. Po uspešni gnezditvi v bližini reke Mure se je v začetku avgusta odpravil na dolgo pot v Afriko. Po že zdaj razburljivi poti preko Madžarske se trenutno nahaja v Italiji. Kam bo poletel sedaj?

Bela štorklja je v Sloveniji vsem dobro poznana in ljuba ptica. Manj ljudi pa ve, da lahko v nekaterih odmaknjenih in težko dostopnih gozdovih srečamo tudi njej sorodno črno štorkljo. Te ptice so kljub svoji velikosti zelo plašne in redko opazovane živali. V letošnjem letu pa se je znanje o črni štorklji v Sloveniji precej povečalo, za kar ima zasluge Franček, pomurska črna štorklja s posebnim poslanstvom.

Franček je prva slovenska črna štorklja, ki jo spremljamo s pomočjo GPS telemetrije. Strokovnjaki iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so ga ujeli 5. junija letos v Slovenskih goricah v okviru raziskav ekologije črne štorklje v Sloveniji in nanj namestili GPS oddajnik. S tem je Franček postal ena od prvih slovenskih ptic, ki jih lahko raziskujemo s to v svetu vse bolj uporabljano raziskovalno metodo.

Od začetka junija do začetka avgusta letos nam je Franček razkrival svoja prehranjevališča ob reki Muri in s tem nedvomno potrdil velik pomen, ki ga imajo za to vrsto vodni in močvirni življenjski prostori ob Muri.

Po uspešni gnezditvi, v kateri je skupaj s partnerico vzredil štiri mladiče, se je odpravil na Madžarsko. Tam je več kot mesec in pol skupaj z drugimi črnimi štorkljami obnavljal svoje zaloge energije, to soboto pa se je podal na dolgo pot proti prezimovališčem v Afriki. Trenutno se nahaja v Italiji.

Več o Frančku in poteku njegove selitve ter fotografije najdete na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, njegovo pot pa lahko spremljate tukaj.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Narava