Slovenski poeti v romunski Braili

Radenčan častni član Zveze pisateljev Romunije Filala galati

Filip Matko, sobota, 4. oktober 2014 ob 20:03
Predstavitev pesmi

Predstavitev pesmi

Zveza pisateljev Romunije Filala galati, tamkajšnja Mestna občina Braila ter Knjižnica »Panat Istratti« v Braili so bili organizatorji letošnjega 8. festivala poezije »Balcanica« (Festivalulu poetilor din Balcani Braila), ki je 26. in 27. septembra potekal v romunskem mestu Braila ob Donavi. Bilo je to sicer mednarodno srečanje poetov 14-ih držav, letos pa je posebej bilo posvečeno Sloveniji.

Projekt Balcanica je eden izmed projektov, ki poskuša povezati države Balkana v kulturno skupnost tega dela Evrope. Tako so ob tej priložnosti izdali zbornik »Balcanica 8« v 500 izvodih in v njem je objavljenih po deset pesmi, prevedenih v romunščino, treh slovenskih poetov: Nataše Švikart Žumer (pesnica in kritičarka iz Maribora, ki piše poezijo in pravljice za otroke), Vesne Spreitzer (pesnica in novinarka kulturne redakcije Radia Maribor, ki pesmi za otroke objavlja v reviji Dodo) in Radeta Bakračevića (urednik spletnih strani Štajerske novice, ki jih ureja Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost v Mariboru, saj je predsednik tega društva) iz Radenec.

Na srečanju poetov v Braili je sodelovalo 16 domačih pesnikov ter štirje gosti iz Slovenije: Vesna Spreitzer, Jan Šmarčan, Nataša Švikart Žumer in Rade Bakračević. Tam je univerzitetni profesor Viriol Coman predstavil romunsko poezijo, slovensko pa Nataša Švikart Žumer, ki je v svojem prvem delu govorila o slovenski poeziji skozi čas, v drugem delu pa o slovenskih sodobnih pesnikih.

Tričlanska komisija najpomembnejših romunskih kritikov (Daniel Criste Enache, Valeriu Stancu in Viriol Coman) je tokratni osmi festival proglasila za najkvalitetnejšega doslej ter dodelila nagrade: nagrado za življenjsko delo je prejel pesnik, urednik in prevajalec Radu Carneci, ki je iz francoščine v romunščino prevedel dela slovenskega pesnika Srečka Kosovela; nagrado za poezijo je prejel Liviu Ioan Stoicu; nagrado za prevode je prejela ministrica za kulturo v pokrajini Caransebes Liubica Raichici; mednarodna nagrada za poezijo »Balcanica 2014« pa je bila dodeljena Nataši Švikart Žumer iz Maribora. Ob tem je urednik spletnega časopisa Štajerske novice, Rade Bakračević iz Radenec, bil imenovan za častnega člana Zveze pisateljev Romunije Filala galati.

Udeležencem 8. festivala poezije iz Slovenije so organizatorji namenili posebno pozornost (na festivalskem plakatu je bila podoba Bleda !), jim dodelili šoferja in so tako kot posebni gostje lahko spoznali kulturne znamenitosti v Bukarešti in Braili ob Donavi. Po njihovih izjavah pa so seveda neprecenljive vse vzpostavljene nove prijateljske vezi med poeti.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje