Tretjič DOSOR-jevi strokovni dnevi

Staranje – Ali lahko podaljšamo mladost na naraven način ?

Filip Matko, torek, 7. oktober 2014 ob 11:15
Številna udeležba na DOSOR-jevih strokovnih dnevih

Številna udeležba na DOSOR-jevih strokovnih dnevih

V prostorih domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so bili 3. oktobra izvedeni že tretjič Dosorjevi strokovni dnevi. Tokrat so potekali pod delovnim naslovom »Staranje - Ali lahko podaljšamo mladost na naraven način ?« in zatorej so se predavanja strokovnjakov dotikala sodobnih metod zdravljenja urinske inkontinence, preprečevanja inkontinence z vajami za krepitev mišic medeničnega dna, bioidentičnih hormonov ter sodobne zdravstvene oskrbe oseb z inkontinenco.

V uvodu v strokovno srečanje je vse udeleženke in udeležence, ki jih je bilo skoraj 50, v imenu organizacijskega odbora (Zlatka Murtić, Jasmina Štandeker, Nada Verdev in Simona Domjan) pozdravila Simona Domjan ter predstavila pevski zbor zaposlenih v DOSOR-ju »Navdih«, ki je pod vodstvom Suzane Divjak zapel tri pesmi. Pozdrav vsem je namenil tudi župan Občine Radenci Janez Rihtarič.

Prvo strokovno predavanje pod naslovom »Ženske in moški - odkrito o staranju« je imela dr. med. Lucija Dežman Vrabič, spec. gin. in porodništva iz Zdravstvenega doma Kranj. Tej temi je sledilo predavanje mag. Darije Ščepanović, višje fizioterapevtke z ljubljanske Ginekološke klinike »Preprečevanje inkontinence z vajami za krepitev mišic medeničnega dna«. Ob tem se je marsikdo spomnil, da so temu nekoč pravili »Keglove vaje« (čeprav jih ni on »iznašel« !). Najzanimivejši in najbolj pričakovan predavatelj je bil predstojnik Ginekološke klinike v Ljubljani, izredni profesor dr. med. Adolf Lukanovič. Predstavil je »Sodobne metode zdravljenja urinske inkontinence«. Zelo nazorne so bile njegove predstavitve kirurških posegov na tem področju. Dr. Sanja Toljan s Poliklinike Orlando v Zagrebu se je ob predavanju z naslovom »Bioidentični hormoni lahko zavirajo staranje« dotaknila tudi aktualne Anti Age medicine. Dipl. med. sestra Bernarda Mudrovčič pa je predstavila sodobno zdravstveno oskrbo oseb z inkontinenco znamke »Tena«. A tretje strokovno srečanje v DOSOR-ju je zaključila vodja zdravstvene nege v tem domu mag. Zlatka Murtić, dipl. med. sestra, ki je ob tem  predstavila Gerontološko - geriatrični center DOSOR-ja v skrbi za  starejše s kronično  boleznijo in vlogo zdravstvene nege v njem.

Za udeležence srečanja je pred skupnim kosilom sledil še organiziran ogled DOSOR-ja ter se zaključil s podelitvijo potrdil o udeležbi na izobraževanju, kajti tovrstno izobraževanje je v postopku vpisa v Register strokovnih izpopolnjevanj in izobraževanj Zbornice zdravstvene in babiške nege - Zveze in osebno mapo (portfolio) izpopolnjevanj in izobraževanj člana te Zbornice - Zveze.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje