Na Grüntu so obirali grozdje in prešali

Lepa bera zaključka letošnjega bogatega delovanja Turističnega društva Cven

Jože Žerdin, sreda, 8. oktober 2014 ob 14:10
Brotva na Grüntu

Brotva na Grüntu

Eno najbolj dejavnih Turističnih društev v občini Ljutomer je nedvomno Turistično društvo Cven, ki ohranja in neguje stare običaje, šege in opravila. Tako ima Turistično društvo Cven urejen lep kmečki prostor, ki so ga poimenovali Grünt, kjer se skozi celo leto odvijajo najrazličnejše prireditve. Tukaj imajo tudi sezidano krušno peč, kjer pečejo prleške jedi. Vsak prleški Grünt pa je imel nekoč tudi na dvorišču še brajde.

Člani društva so že pred leti zasadili najrazličnejše sorte grozdja, predvsem gre za bio grozdje. Iz mariborskega Lenta pa so pred leti dobili cepič žametne črnine, modre kavčine, najstarejše vinske trte na svetu. V soboto, 4. oktobra, je tako turistično društvo Cven pripravilo na Grüntu letošnji zaključek bogatega delovanja društva. Ob zaključku delovanja so pripravili kmečko tržnico s prleškimi jedmi, kot so kropci, kvasenice in postržnjače ter meso iz tünke. Ob tem dogodku so še pripravili kuhanje kisle juhe (žüpe).

Osrednji dogodek pa je bila brotva (trgatev), kajti z brajd so obrali ves letošnji pridelek grozdja. Obrano grozdje so stisnili na stiskalnici in pritekel je sladek mošt iz katerega bo sv. Martin naredil bio vino. Mošt so nato natočili v lesen sod in ko bo postalo vino, ga bodo prihodnje leto ponujali svojim obiskovalcem, ki radi obiščejo prireditveni prostor na Grüntu. Ob koncu trgatve so se še vsi skupaj z obiskovalci in domačini poveselili na bogato založenih mizah, ob prleških jedeh, kisli prleški juhi in domačim vinom.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno