Blagoslov folklornih skupin, kostumov in ljudskih instrumentov

Folklorne skupine so se najprej udeležile svete maše v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju, nato pa je sledil blagoslov

Jože Žerdin, petek, 10. oktober 2014 ob 08:47
Blagoslov folklornikov v Veržeju

Blagoslov folklornikov v Veržeju

Zavod Marianum Veržej, župnija Veržej, občina Veržej in Terme Banovci so v okviru letošnjega Miholovega sejma v Veržeju, pripravili v nedeljo, 28. septembra, prvo blagoslovitev folklornih skupin, kostumov in ljudskih instrumentov.

Program srečanja folklornih skupin iz Prlekije in Prekmurja je zasnovala Mateja Žalik Rus iz Centra Domače in umetnostne obrti Veržej. Folklorne skupine so se najprej udeležile svete maše v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju, po maši pa je domači župnik Jože Brečko blagoslovil folklorne skupine, kostume in ljudske instrumente.

Na blagoslovu, srečanju in nastopu pred Centrom DUO v Veržeju so se predstavile in nastopile folklorne skupine Folklorna skupina Leščeček Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, Folklorna skupina Sveti Jurij ob Ščavnici, Folklorna skupina Kajer Bučečovci, Folklorna skupina KUD Razkrižje, Folklorna skupina Društva upokojencev Križevci pri Ljutomeru, Folklorna skupina Društva upokojencev Ljutomer, starejša folklorna skupina Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, Folklorna skupina Prekmurje Lendava in Folklorna skupina Kulturnega društva Križevci pri Ljutomeru.

Prav folklorne skupine negujejo in ohranjajo zapuščino naših prednikov, kajti ples in petje je ljudi ob reki Muri že od nekdaj povezovalo in združevalo, pri čemer bogastvo prednikov danes ohranjajo tudi mlajši rodovi. Tako se je v Veržeju zbralo na blagoslovu, v povorki in na nastopu okoli 120 članov folklornih skupin iz Prlekije in Prekmurja.


Več v Kultura in izobraževanje