Dvajset let nove šolske stavbe pri Mali Nedelji

Prvošolčki so postali člani skupnosti učencev

Branko Košti, četrtek, 9. oktober 2014 ob 22:03
20 let nove šolske stavbe pri Mali Nedelji

20 let nove šolske stavbe pri Mali Nedelji

Med številnimi aktivnostmi, katere na OŠ Mala Nedelja izvajajo v Tednu otroka, so v četrtek, 9. oktobra, pripravili javno prireditev, na kateri so obeležili 20-letnico nove šolske stavbe in v Skupnost učencev šole svečano sprejeli letošnje prvošolčke.

Vabilu na slovesnost so se z veseljem odzvale nekatere upokojene učiteljice in delavke šole ter vrtca, katere so svoje poslanstvo opravljale že v stari šolski zgradbi, poklicno pot pa zaključile v novi. Spomine na tiste čase so današnjim učencev predstavile v učilnicah pred osrednjim dogodkom.

Ob 11. uri so se gostje, učenci, starši, stari starši ter učitelji in sedanji delavci šole, zbrali v telovadnici. Učiteljica in dolgoletna ravnateljica, danes upokojenka Nada Tomanič, je obudila spomine na čas, ko je kot mlada učiteljica, začela poučevati pri Mali Nedelji, v stari šolski zgradbi, ko je pouk potekal še v dveh izmenah in so otroci popoldanske izmene v zimskem času v trdi temi morali pešačiti iz šole, nekateri tudi štiri kilometre in več. Opisala je tudi prizadevanja in napore, ki jih je kot ravnateljica vložila v borbi za novo šolsko zgradbo, saj je  morala, tudi ob močni podpori KS, gradnjo nove šole dobesedno izsiliti. Pri tem je spomnila tudi vlogo rojakinje Viktorije Potočnik, ki je bila v veliko pomoč pri kontaktih in dogovorih na pristojnem ministrstvu v Ljubljani. Seveda se še vedno z veseljem spominja časa, ko so delavci šole in učitelji sami čistili nove šolske prostore, da so otroci novo šolsko leto lahko pričeli v novi šoli.

Breda Žunič, sedanja ravnateljica, prej pa tudi vrsto let učiteljica že v stari šoli, je pozdravila upokojene nekdanje sodelavke in ugotovila, da danes v novi šoli poučujejo le še štirje učitelji, ki so poučevali že v stari zgradbi, pa tudi kuharica, katera je stari štedilnik na drva zamenjala za sodobno kuhinjo. Opozorila je še na prostorsko stisko v šoli in vrtcu ter poudarila, da kljub težavam s prilagodljivostjo in dodatnimi napori, uspejo zagotavljati visok nivo vzgoje in izobraževanja otrok.

Četrtkov dopoldan je bil pomemben še za letošnje prvošolčke. Učenci višjih razredov so jih svečano sprejeli v Skupnost učencev šole. Seveda so morali prej pokazati, da so se že veliko naučili in izreči svečano zaobljubo. Nato so prejeli majhna darilca in listino, da so postali polnopravni člani skupnosti učencev.

Prireditev so z glasbenimi in pevskimi nastopi popestrili učenci šole, na ogled pa je bilo tudi nekaj slikovnega gradiva iz časa gradnje nove šolske stavbe. Prav tako so na panojih predstavili nekaj dokumentov in fotografij, ki prikazujejo delo velikih malonedeljskih rojakov Karla Grossmanna, Antona Krempla in Antona Božiča.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje