Petič literarni natečaj UŠF na Petanjcih

Podelitev priznanj – Zbornik – Govornik prof. dr. Matjaž Kmecl

Filip Matko, petek, 10. oktober 2014 ob 23:40
Podelitev priznanj literarnega natečaja UŠF

Podelitev priznanj literarnega natečaja UŠF

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina in Območna enota Zavoda za šolstvo Republike Slovenije v Murski Soboti sta 9. oktobra predstavila Zbornik literarnih natečajev 2009-2014 »Ograček mladih talentov« ter na slovesno način zaključila literarni natečaj »Ali se bodo tudi v prihodnje mladi tako kot štorklje vračali domov ?« (za šolsko leto 2013/2014).

Zgodilo se je to v prelepem sončnem jesenskem dnevu prav v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer so v goste prišli predstavniki društva Zeleni prstan iz Ljubljane s predsednico dr. Nušo Kerševan, kot slavnostni govornik akademik prof. dr. Matjaž Kmecl, pa tudi prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Vse je v uvodu pozdravil župan Občine Tišina, Franc Horvat, za njim pa tudi predsednica Društva Zeleni prstan v Ljubljani, dr. Nuša Kerševan, ki je spomnila, da »...kar je Pot spominov in tovarištva v Ljubljani, to je Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih v Prekmurju.«

V kulturnem programu, ki sta ga povezovala gimnazijca Jelica Pantovič in Miha Horvat, so sodelovali: Mladinski pevski zbor Mavrica z Osnovne šole Tišina pod vodstvom zborovodkinje Alenke Brulc Šiplič, Mlajša folklorna skupina Osnovne šole Tišina pod vodstvom mentorice Renate Rajnar ter duet (kitara in vokal) srednješolk Danijele Vaš in Katje Štesl z Gimnazije Murska Sobota. Odlomke nagrajenih besedil sta interpretirala Nino Gumilar in Žan Kranjec, a odlomke iz nagrajenih besedil literarnega natečaja za osnovnošolce in srednješolce so interpretirale Anja Lang, Nina Hari, Živa Buzeti in Natalija Gjergjek z Osnovne šole Tišina.

Slavnostni govornik akademik prof. dr. Matjaž Kmecl je ob svojem nagovoru spomnil na himno Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih »Bosa pojdiva« - enega najlepših slovenskih samospevov, ki jo je napisal Karel Destovnik Kajuh pred 70 leti, ko je pod strelom domačega izdajalca padel kot borec slavne XIV. divizije ter na uglasbitev te pesmi pred 100 leti rojenega Rada Simonittija.

Predstojnica Območne enote Zavoda za šolstvo Republike Slovenije v Murski Soboti, Irena Kumer, ki je bila predsednica komisije za ocenjevanje literarnih prispevkov osnovnošolcev in srednješolcev v vseh letih (2009-2014) je bila izredno vesela, da je »...Vrt spominov intovarištva na Petanjcih resnično v svojem sijaju...« ter oznanila, da je zbornik »Ograček mladih talentov« izšel v 300 izvodih, v njem pa so objavljena nagrajena dela mladih vseh petih natečajev. Ob predsedniku Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, Ernestu Ebenšpangerju, je razdelila priznanja, zahvale in zbornik nagrajencem z osnovnih in srednjih šol ter njihovim mentorjem.

Nagrajenci natečaja v šolskem letu 2013/2014 »Ali se bodo tudi v prihodnje mladi tako kot štorklje vračali domov ?«: nagrajenci z osnovnih šol: Tim Celec in Tia Horvat z Osnovne šole Radenci, mentorica Lea Žiško; Lara Karoly z Osnovne šole Šalovci, mentorica Breda Kerčmar; Mojca Vertič z Osnovne šole Grad, mentorica Marija Štesl in Blaž Klement z Osnovne šole I Murska Sobota, mentorica Milena Mohorko; nagrajenci s srednjih šol: Klemen Pucko s Srednje dvojezične šole Lendava, mentor Štefan Kardoš; Doroteja Fartek z Biotehnične šole Rakičan, mentorica Marjanca Ferko Omahen in Bianca Žitnik s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, mentorica Mateja Rožanc Zemljič.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje