OKNA - energetsko pomemben element

Prlekija-on.net, sobota, 11. oktober 2014 ob 09:02
OKNA - energetsko pomemben element

OKNA - energetsko pomemben element

Veliko ljudi dobesedno »meče denar skozi okno«, saj zaradi slabih oken izgubimo največ ogrevalne energije. Ko postanejo naša okna energijsko potratna, dotrajana in ko nam estetsko ne ustrezajo več, je čas, da jih zamenjamo. Pri tem je strokovna vgradnja oken ključnega pomena.

Trend sodobnih adaptacij gre v smeri, da bomo dolgoročno varčevali z energijo, pri tem pa povišali bivalno udobje. Temu primerna bi naj bila tudi izbira oken. Ne glede ali PVC okna ali aluminijasta okna, zaradi slabih oken izgubimo največ ogrevalne energije, poleti pa se naši bivalni prostori tudi hitreje segrejejo. Največ toplote pri starih oknih se izgubi skozi pripire (stik med krilom in okvirjem okna), skozi fugo (stik med oknom in zidom) in tudi skozi zasteklitev.

Okna in njihova vloga pri toplotnih izgubah

Pravilno vgrajena nova okna odlično tesnijo in toplotne izgube na spojih okenskega krila in okvirja niso več prisotne. Arcont okna so opremljena s sodobnimi EPDM (ethylene propylene diene monomer) tesnili; gre za sintetično gumo, ki je elastomer in ima zelo široko področje uporabe. Tesnila morajo skupaj z okni pri testiranju pri pristojnih inštitucijah v skladu z evropskimi normami in CE znakom zadostiti ustreznim obremenitvam vetra, dežja, toplote … Tesnila so, kot vsi ostali materiali, podvržena naravnemu staranju. Da bi tesnila oken dalj časa lahko zadrževala zrak in vodo, torej da bi ostala uporabna in prožna, jih je priporočljivo večkrat očistiti in vsaj enkrat letno zdrgniti s silikonskim oljem. Ne smejo pa priti v stik s koncentriranimi čistilnimi sredstvi. Pri proizvajalcih oken lahko dobite tudi čistilne sete za okna, ki vsebujejo tudi sredstva za nego tesnil.

Okna vrata ArcontVentilacijske toplotne izgube nastajajo na stiku okna s konstrukcijo. Nekaj malega k zmanjšanju izgub doprinese montaža z ekspanzijskimi trakovi, levji delež izgub pa lahko zmanjšamo s toplotno izolacijo fasade. V Sloveniji se pri vgradnji stavbnega pohištva upoštevajo priporočila Pures 2, tehnične smernice Učinkovita raba energije in Pravilnika o zaščiti stavb pred vlago. Okno je popolno šele takrat, ko so optimalno narejeni tudi vsi detajli vgradnje, tudi izolacija špalet. Idealno bi bilo, če bi pred vgradnjo oken odprtine pripravili z izolacijskim materialom, tako se ne bi pojavil toplotni most med zidom, ki je izoliran, in oknom, ki ima prav tako boljšo izolativno vrednost kot zid ali beton.

Pri starih oknih je v medstekelnem prostoru le zrak in zato tudi tukaj nastajajo toplotne izgube. Da znižamo toplotni tok skozi medstekelni prostor, ki je posledica toplotne prevodnosti in konvekcije plina, zamenjamo zrak v medstekelnem prostoru s plinom (argon, kripton). Polnjenja ni potrebno obnavljati in ga tudi ne izvajamo, saj so izgube plina skozi življenjsko dobo zanemarljive. Trije mehanizmi prenosa energije vplivajo na velikost koeficienta toplotnega prehoda (toplotnih izgub) stekla: prevajanje, konvekcija in sevanje. Zaradi teh elementov znaša izguba ogrevalne energije pri standardnem izolacijskem steklu 3,0 W/m2K. Kar dve tretjini teh izgub pa povzroči velika sevalna sposobnost običajnega stekla. Zato pri toplotno zaščitnih steklih zamenjamo običajno steklo z nizko emisivnim, vpliv konvekcije pa znižamo tako, da atmosferski zrak v izolacijskem steklu zamenjamo z argonom ali kriptonom.

Koliko lahko prihranimo z novimi okni?
Investicija v nova okna se hitro povrne. Poglejmo, koliko kurjave privarčujemo v enem letu, če stara okna menjamo z okni s troslojnim steklom:
  • stara okna s steklom 3,0 W/m2K; Uw okna = 2,6 W/m2K;
  • okna s troslojnim RX Warm steklom 0,7 W/m2K; Uw okna = 1,0 W/m2K;
razlika: 2,6 – 1,0 = 1,6 : 0,1 = 16 x 1,2 = 19,2 l/m2.
Več o energijsko varčnih oknih ...

Pri individualni hiši, ki ima povprečno 25 m2 zastekljenih površin, pomeni to letni prihranek 480 l kurilnega olja ali ekvivalent drugega kuriva.

Nizke toplotne izgube pomenijo dobro počutje. To dosežemo tako, da zagotovimo, da bodo temperature na stenah (tudi na steklenih površinah) čim bolj izenačene s temperaturo zraka. Z zmanjšanjem toplotnih izgub so temperature na stenah nižje, zato je lahko nižja tudi temperatura zraka. Zmanjšanje povprečne temperature zraka za 1°C predstavlja 6% prihranka ogrevalne energije.

Kako poteka zamenjava oken?  
Preden se odločimo za menjavo oken, je dobro razmisliti o videzu objekta in lastnih željah ter se posvetovati s strokovnjakom. Nakup poteka tako, da prodajni inženir najprej naredi posnetek stanja na objektu (v hiši, stanovanju), kjer nameravamo menjati okna. Na osnovi posnetka stanja in tudi po posvetu s tehničnimi službami se stranki svetuje o najboljši tehnični rešitvi, pri čemer v največji meri upoštevamo njene želje. Najprej mojstri pokrijejo tla in pohištvo s folijo in kartonom, večje delce in tudi prah, ki nastaja pri vrtanju, pa posesajo s sesalcem. Najprej se stara okna in vrata odstranijo. Tako nastane gradbena odprtina. Če imamo energijsko varčno vgradnjo, je potrebno odprtino fino obdelati. Za energijsko varčno vgradnjo uporabimo ali ekspanzijske trakove ali kombinacijo ekspanzijskega traku in PU pene ali pa montažo izvedemo v treh nivojih folija-pena-folija (t.i. RAL montaža). Slednja se vse bolj uveljavlja. Osnovni princip ral montaže oken z okenskimi folijami v treh nivojih je prilagajanje parametrov paroprepustnosti temperaturnim razmeram v okolici, s čimer se s spojem med steno in okvirjem oken ali vrat zagotavlja suhost in izolacijo več let. Zelo pomembno je, da je montaža strokovno izvedena; napačna vgradnja je stran vržen denar.

Poleg nižjih stroškov ogrevanja pa imajo energijsko varčna okna pomemben vpliv na okolje. Več kurjave pomeni več izpustov CO2 v ozračje. Vsak liter kurilnega olja (ali ekvivalent nekega drugega goriva) obremeni naše ozračje s 1500 litri ogljikovega dioksida. Razlog več, da v svoj dom vgradite energijsko varčna okna in vrata.

Več o energetsko varčnih oknih in vratih ter zamenjavi izveste na na www.okna-vrata.si.

Oglasno sporočilo


Več v Slovenija