Kučenje jabolk in prešanje na stari preši v Sovjaku

Obiskovalcem so omogočili tudi ogled kulturnih in etnoloških znamenitosti kraja

Branko Košti, nedelja, 12. oktober 2014 ob 22:261
Kučenje jabolk v Sovjaku

Kučenje jabolk v Sovjaku

Turistično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici že vrsto let pripravlja prireditev, s katero želijo oživiti stari način prešanja, ki počasi, a vztrajno, tone v pozabo. Starejši obiskovalci, katerim je ta način pridobivanja pijače iz jabolk, ostal v spominu iz mladosti, ob tem podoživijo mnoge, večinoma duhovite dogodke, katerih se je v starih prešah zgodilo veliko. Mladi pa si delo z zanimanjem ogledajo in seveda z veseljem poskusijo sladki jabolčnik.

Letošnje Kučenje jabolk, kot imenujejo prireditev, je potekala v petek, 10. oktobra, na stari preši v okrog 300 let stari, s slamo kriti, nekoč Čehovi, danes pa Golnarjevi hiši v Sovjaku. Dopoldne je bilo namenjeno mladim, učencem OŠ Sveti Jurij, kateri so si kučenje jabolk s pehi in prešanje na stari leseni preši ogledali v okviru naravoslovnega dne. Obisk Sovjaka so izkoristili še za ogled nekaterih izmed številnih zgodovinskih znamenitosti te, po šestih vrhovih raztezajoče vasi: kužno znamenje iz leta 1627, ki je za farno cerkvijo Sv. Jurija, drugi najstarejši kulturni spomenik v občini, staro Kocuvanovo kovačnico, obiskali pa so še Golnarjeve, čedalje bolj doma in v tujini poznane krovce streh s slamo. Pred odhodom so jih prizadevni člani TD Sveti Jurij pogostili s sladkim jabolčnikom in pečenimi kostanji.

Toplo jesensko sonce in seveda zanimiva prireditev, je precej domačinov in gostov od drugod, v Sovjak privabilo tudi popoldne. Tudi za njih so pridni prostovoljni turistični delavci opravili prikaz kučenja in prešanja jabolk, obisk kulturno etnoloških znamenitosti in jih pogostili s kislo juho, pečenimi kostanji in svežim sladkim jabolčnikom.


Več v Družabno