V Banovcih so pri družini Belak kožühali koruzo

V Turističnem društvu Banovci že nekaj let ohranjajo to lepo kmečko opravilo, da ne bi šlo v pozabo

Jože Žerdin, ponedeljek, 13. oktober 2014 ob 08:32
Kožühanje koruze v Banovcih

Kožühanje koruze v Banovcih

Pred vrati je jesen in v jesenskem času kmetje pospravljajo kmetijske pridelke. Med že pozabljena kmečka opravila na kmetih sodi tudi kožühanje koruze. Tako se je Turistično društvo Banovci tudi letos odločilo, da bodo nekaj koruze ročno potrgali in so jo odpeljali na domačijo Belak v Banovce. Lep kmečki običaj kožühanje koruze je bil v soboto, 11. oktobra, na skednju domačije Belak. Tam je obiskovalce čakala že koruza.

Ta večer so v goste v Banovce prišli člani Turističnega društva Oplotnica, s katerimi so že nekaj let pobrateni. To kožühanje so opravljali v poznih večernih urah, kjer so se jim tudi pridružili domačini in gostje iz Term Banovci. Gostje in domačini so se razporedili okrog kupa koruze in začeli ročno kožühati koruzo. Med delom so obujali spomine iz prejšnjih srečanj, ni pa manjkalo tudi domače pesmi, kajti za dobro voljo je poskrbel na harmoniki frajtonarici Franc Obrul iz Turističnega društva Oplotnica.

Po končanem kožühanju so koruzo shranili v koruznjak, kjer se bo sušila čez zimo, kajti na domačiji Belak jo bodo pokrmili živini. Tudi po kožuhanju je bilo veselo, kajti domačini so se skrbno pripravili na njihovo srečanje in jih bogato pogostili s pecivom, domačo prleško kapljico in spekli so jim tudi sveže kostanje. Na tem kmečkem prazniku je bilo tudi veliko mladih iz Oplotnice in domačinov, kateri so morda prvič ročno kožühali koruzo. Gostje iz Oplotnice pa so že sedaj domačine iz Banovcev povabili na martinovanje v Oplotnico.

Po končanem delu so družabno srečanje zaključili v vaško-gasilskem domu v Banovcih na večerji. V Turističnem društvu Banovci že nekaj let ohranjajo to lepo kmečko opravilo, da ne bi šlo v pozabo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno