Na srčku ptiček, ki živi v ljubezni in ne poleti

Letos 35 let Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije

Filip Matko, ponedeljek, 13. oktober 2014 ob 08:20
35 let Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije

35 let Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije

Organizirano delovanje današnje Zveze društev paraplegikov Slovenije, ki v devetih regionalnih društvih po Sloveniji združuje preko tisoč članic in članov, paraplegikov in tetraplegikov, sega v leto 1969, ko je bila ustanovljena Sekcija paraplegikov in tetraplegikov Slovenije. Tej je po desetih letih sledilo ustanavljanje pokrajinskih društev, ki so se združila v Zvezo društev paraplegikov Slovenije in dolga leta je njen predsednik bil Prlek od Male Nedelje Ivan Peršak. Znak Zveze paraplegikov Slovenije je »srček in ptiček«, ki živi v ljubezni in ne poleti.

Medobčinsko društvo paraplegikov za pokrajino na obeh bregovih reke Mure je bilo ustanovljeno leta 1979 in s sedežem v Ljutomeru (prostore si je delilo z Društvom invalidov) ga je kot predsednik vodil Franc Stajnko iz Presike. Leta 1984 je vodenje društva prevzel Matija Merklin iz Vidonec na Goričkem v Prekmurju, ki je štiri leta pozneje sedež društva zaradi boljših pogojev preselil v Mursko Soboto in društvo se je tedaj preimenovalo v Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije. Uspeli so pridobiti lokacijo in sredstva za gradnjo povsem novih, svojih, društvenih prostorov, ki so jih (v velikosti 220 kvadratov) svojemu namenu predali leta 2004 ob Noršinski cesti v Murski Soboti. Po 24-ih letih je Matija Merklin vodenje društva predal Mariji Magdič, a ona je po štiriletnem mandatu, leta 2012, predsedniško funkcijo predala Stanku Novaku iz Pristave in tako je vodenje društva zopet »v rokah« Prleka. Vendar sedaj Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije, s sedežem v Murski Soboti, poleg članic in članov iz sedemindvajsetih občin na obeh bregovih reke Mure vključuje in ima »na skrbi« še članice in člane ob reki Dravi, iz treh občin: Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.

O vsem tem je na slovesnosti ob 35-letnici delovanja Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, pred društvenimi prostori v Murski Soboti ob Noršinski cesti, ob 11. uri dopoldne, govoril predsednik Stanko Novak. K vsem dosedanji uspehom jim je čestital župan Mestne občine Murska Sobota, Anton Štihec, ki jim je izročil ob tej priložnosti posebno priznanje. Med gosti je bil tudi prvi župan te občine Andrej Gerenčer, a spodbudne besede ob jubileju je vsem zbranim namenil še predsednik Zveze društev paraplegikov Slovenije Dane Kastelic.

V bogatem kulturnem programu so se predstavili: Komorni mešani pevski zbor Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije pod vodstvom zborovodkinje Valerije Šömen, kot recitatorji Anita Trebše, Benjamin Krč in Jožica Zadravec, člani dramskega krožka pod vodstvom Eve Sarjaš in Branka Pintariča, plesna para Jožica Petovari in Benjamin Krč ter Mojca Sraka in Jože Gonza z latinskoameriškimi plesi, pa še instrumentalni duo: Valerija Šömen (violončelo) in Darko Kržanko (cimbale).

Iz povedanega s strani sedanjega predsednika DPPP Stanka Novaka naj izpostavimo: »...Na področju socialno-ekonomskih razmer je potrebno poudariti, da mnogi izmed nas živijo na robu družbe, saj so finančno odvisni od pomoči države in drugih institucij. V družbi smo zaradi invalidnosti večkrat deležni diskriminacije na področju zaposlovanja, ki se je zaradi gospodarske krize v državi še poglobila. Zato v društvu dajemo poudarek programskim področjem, ki pripomorejo in lahko sanirajo posledice nastale invalidnosti, ki so za paraplegike in tetraplegike resnično težke, moreče in ogrožajo naše življenje. Kljub težavam, ki nas pestijo, se pogosto radi družimo in veselimo...«

To slednje se je izkazalo po uradnem delu slovesnosti, ko se je nadaljevalo druženje članic in članov društva, njihovih najbližjih, sorodnikov in prijateljev ter gostov od blizu in daleč, ob odlični postrežbi ter živi glasbi.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje