3. nočni maraton branja v Cezanjevcih

Cilj letošnjega bralnega maratona ni bil le branje, ampak tudi razumevanje in povzemanje prebranega

Karla Ramšak, ponedeljek, 13. oktober 2014 ob 17:44
3. nočni maraton branja

3. nočni maraton branja

V petek, 10. 10. 2014, se je v Cezanjevcih na OŠ Janka Ribiča spet dogajalo. Učiteljice Jasna Lampreht, Katja Nemec in Karla Ramšak, so skupaj z učenci od 5. do 9. razreda, uspešno preživele nočni maraton branja. Z ogledom filma smo obudili spomin na lansko šolsko leto in na dejavnosti, ki so se odvijale v sklopu ene od prednostnih nalog naše šole – razvijanje bralne pismenosti. Cilj letošnjega bralnega maratona ni bil le branje, ampak tudi razumevanje in povzemanje prebranega.

Z namenom, da se udeleženci spoznajo med sabo, so bile na začetku NMB organizirane ustvarjalne delavnice. Vsak učenec je poleg knjige prinesel tudi list drevesa, ki bi ga naj predstavljal. List z imenom je nalepil na drevo. Iz listov različnih oblik in barv je nastalo čudovito drevo, ki predstavlja nas na NMB, našo rast in razvoj na področju bralne pismenosti. V delavnicah smo izdelovali zanimive punčke in fante iz jesenskih plodov ter lučke, ki so nam kazale pot na nočnem sprehodu, hkrati pa so simbol upanja in prihodnosti. Devetošolci pa so se preizkusili v zvijanju žice in naredili gobe, ki lahko služijo tudi kot svetilke. Nočni sprehod je popestrilo opazovanje zvezd in ozvezdij, izmišljanje ter pripovedovanje ugank o planetih, zvezdah, Soncu … Zelo smo se zabavali pri igri, ko je učenec le z besednimi ukazi popeljal mižečega učenca med lučkami na drugo stran igrišča.

Tudi med branjem je bilo poskrbljeno za sprostitvene dejavnosti v obliki zanimivih vmesnih aktivnosti. Učenci so plesali, telovadili, brali najljubši odlomek iz svoje knjige na mikrofon, si pripovedovali zanimive in smešne anekdote, ki so se zgodile v šoli … Vsak razred si je izmislil navodila ter pripravil družabno igro Moja šola, ki so jo po zapisanih navodilih preizkusili učenci drugih skupin. Organizirali smo tudi tekmovanje v poslušanju. Po prebrani zgodbici Moji Cezanjevci so morali učenci različnih razredov zapisati čim več ključnih besed. Učenci so brali tudi nemške in angleške knjige. Organizirali smo tudi debatni krog, kjer so učenci predstavljali izbrano knjigo ter si tako izmenjevali mnenja o določenih knjigah. Učenci so preizkusili različne bralne tehnike in spoznali, kako zabavno je lahko branje. Večina otrok je zdržala pokonci vso noč. Ostale pa smo zjutraj zbudili s prijetno glasbo in jih povabili na jutranjo telovadbo. Ko so se vsi dokončno prebudili, smo pozajtrkovali ter se polni vtisov odpravili domov, v upanju, da se prihodnje leto ponovno vidimo z novimi knjigami, novimi idejami ter s skupnim ciljem, da nam knjiga bogati besedni zaklad. Naše drevo bo naslednje leto ponovno malo zraslo, ponovno ozelenelo ter bo ponovno polno slastnih plodov. Tako na naši šoli učinkovito razvijamo bralno pismenost.

Obiskala sta nas tudi g. Marjan Novak ter ga. Ivanka Marko, ki sta nam veliko pripomogla pri sami izvedbi nočnega maratona branja.


Več v Kultura in izobraževanje