V Veržeju je potekal tečaj pisanja svetih ikon po svetopisemskem izročilu

V salezijanskem Zavodu Marianum v Veržeju je potekal tridnevni tečaj pisanja ikon

Jože Žerdin, ponedeljek, 13. oktober 2014 ob 18:36
Tečaj pisanja svetih ikon v Veržeju

Tečaj pisanja svetih ikon v Veržeju

V salezijanskem Zavodu Marianum v Veržeju je od 3. do 5. oktobra potekal tečaj pisanja ikon po svetopisemskem izročilu. Tečaj pisanja ikon je potekal pod vodstvom mag. Silve Božinove. Večurni tečaj je obsegal teoretični in praktični del.

Udeleženci tečaja so bili iz Slovenije in Avstrije, ki so med drugim spoznali zgodovino in verski vidik ikon, izbira motivov, izdelava kalkov, postopke pisanja ikon, nanašanje zaščitne plasti. Cilj tečaja je bil, da vsak udeleženec naslika eno ikono in ob tem spozna tehniko in tehnologijo ikonopisa. Sicer pa mojstrica pisanja ikon mag. Silva Božinova med veržejske salezijance prihaja vsako leto, letos je bil to tečaj že četrti po vrsti. S pisanjem ikon se mojstrica ukvarja in ustvarja lepote Vzhodnih Cerkva in poučuje udeležence po Sloveniji, Avstriji, Nizozemski, Belgiji in Nemčiji.

Pisanje ikon je potekalo na lipov les, ob tem pa so udeleženci pri pisanju ikon uporabljali različne barve in lake. Gre za počasno tehniko pisanja ikon, pri čemer je dan poudarek na sakralnih slikah. Tako so letos v Veržeju nastale tri čudovite ikone, kot je Sveta Družina, Sveti Mihael in Mati Božjega usmiljenja. Sicer pa je osnovno pravilo, da ko je ikona napisana in blagoslovljena, šele potem je prava ikona, ki lahko najde mesto v vsaki družini.

Ob zaključku tridnevnega tečaja, ki se je zaključil v nedeljo, 5. oktobra, so se vsi udeleženci tečaja zbrali v domski kapeli Zavoda Marianum, kjer je salezijanec, vodja Marjanišča Veržej Grega Valič vse novo napisane ikone blagoslovil ter jih tudi pokadil. Vsi so se ob blagoslovu ikon pridružili molitvi z želijo, da bi te novo naslikane svete podobe pomagale ljudem odkrivati nova spoznanja Cerkve in njenih podob, med njimi so tudi ikone.


Več v Kultura in izobraževanje