Cerkovna ordninga, Biblija in slovnica

Dela Trubarja, Dalmatina in Bohoriča v PIŠK Murska Sobota

Filip Matko, četrtek, 16. oktober 2014 ob 09:25
Razstava v PIŠK

Razstava v PIŠK

Ob 450-letnici izida Cerkovne ordninge (1564) Primoža Trubarja, 430-letnici izida Biblije (1584) Jurija Dalmatina in 430-letnici izida Slovnice (1584) Adama Bohoriča je Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) s Petanjec pripravila posebno razstavo v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti.

Gre pravzaprav za delno preneseno razstavo »Cerkovna ordninga,Dalmatinova Biblija in Bohoričeva slovnica« Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, katere avtor je dr. Kozma Ahačič. V Murski soboti so jo odprli v torek, 14. oktobra, na ogled pa bo do 5. novembra. V posebnih vitrinah si obiskovalci lahko ogledajo faksimile Trubarjeve Cerkovne ordninge, originalno Dalmatinovo Biblijo z drugimi njegovimi deli ter Bohoričevo slovnico, a na posebnih panojih predstavitev časa, v katerem so imenovana izredno pomembna dela iz zgodovine slovenskega naroda nastala, kot tudi poznejši čas inkvizicije, ko se je protestante in njihova dela zatiralo in uničevalo (požigalo knjige). Ob tem nas avtor razstave opominja na besede prekmurskega pisca Štefana Küzmiča: »Šte de tak krato našim med Mürom i Rabom prebivajoučim Slovenom te s. Bože knige na svoj jezik, po šterom... pismaj gučečega Boga razmijo, obračati ?«

Na kratko je razstavo predstavil mag. Franc Kuzmič, o pomembnosti in nastanku ter poznih odkritjih izvirnikov slovenskih protestantskih piscev je govorila slovenska filologinja dr. Francka Premk, a v kulturnem delu programa sta v duetu nastopila Monika Novak in Miran Čarni. Razstavo je odprl častni škof slovenske Evangeličanske cerkve mag. Geza Erniša.

Predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger, podpredsednik UŠF Marjan Šiftar, mag. Franc Kuzmič in častni škof slovenske Evangeličanske cerkve mag. Geza Erniša so pred samo otvoritvijo razstave na posebni novinarski konferenci predstavili program letošnjega mednarodnega simpozija »Protestantizem včeraj, danes in jutri« (ob 15-letnici prvega simpozija UŠF o protestantizmu, 20-letnici ustanovitve in delovanja Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar in 500-letnici Lutrove dekade), ki bo potekal v hotelu Radin v Radencih, v četrtek in petek, 16. in 17.oktobra. Pod pokroviteljstvom Občine Radenci in Občine Gornja Radgona mednarodni simpozij skupaj organizirajo Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje