Protestantizem včeraj, danes in jutri

Dvodnevni mednarodni simpozij v hotelu Radin v Radencih

Filip Matko, petek, 17. oktober 2014 ob 09:22
Mednarodni simpozij v Radencih

Mednarodni simpozij v Radencih

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UFŠ) so ob pokroviteljicah simpozija (Občina Radenci in Občina Gornja Radgona) organizatorji dvodnevnega mednarodnega simpozija »Protestantizem včeraj, danes in jutri« v čast 15-letnice prvega simpozija UFŠ o protestantizmu, ob 20-letnici ustanovitve in delovanja Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar ter ob 500-letnici Luthrove dekade. Simpozij poteka danes in jutri (16. in 17. oktobra) v hotelu Radin v Radencih. Vse udeležence so pozdravili: predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger, v imenu Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU dr. Kozma Ahačič, Viktor Žakelj kot predsednik Protestantskega društva Primož Trubar in župan Občine Radenci Janez Rihtarič.

Prvi dan simpozija je bil namenjen zgodovini protestantizma. Kot moderator ga je povezoval dr. Jonatan Winkler. Tako se je ob 9.30 v referatu »Po petnajstih letih« akademik dr. Anton Vratuša spomnil prvega seminarja o protestantizmu leta 1999 (Protestantizem - zatočišče izgnanih na Petanjcih), pomenu Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih ter tamkajšnji Ustanovi dr. Šiftarjeva fundacija. Dr. Marko Kerševan je ob 9.50 predstavil »Protestantsko krščanstvo v sodobni (postmoderni) družbi«, mag. Žiga Oman se je ob 10.10 lotil teme »Mariborska evangeličanska skupnost do leta 1587«, ob 10.30 Američan Gene S. Whiting iz Čakovca na Hrvaškem teme »Družini Zrinski in Banffy in reformacija v Medjimurju in Prekmurju«, a ob 10.50 prof. dr. Robert Hajszan iz Güttenbacha na Gradiščanskem v Avstriji teme »Nove novine iz Ugarske«. Po dopoldanskem odmoru je ob 11.50 prof. dr. Miloš Klatik (škof Evangeličanske cerkve) iz Slovaške predstavil »Oris protestantizma na Slovaškem - v navezavi s Prekmurjem«, dr. Klaudija Sedar iz Križevec na Goričkem v Prekmurju je ob 12.10 imela referat »Vizitacijski zapisniki protestantskih cerkva v 18. stoletju«, mag. Franc Kuzmič se je ob 12.30 predstavil s temo »Pietizem in prekmurski protestanti«, dr. Vincenc Rajšp iz Slovenskega raziskovalnega instituta na Dunaju je ob 12.50 imel temo z naslovom »Protestantizem v slovenskem prostoru od tolerančnega patenta cesarja Jožefa II. do konca 1. svetovne vojne«, tik pred kosilom ob 13.10 pa je mag. Boštjan Zajšek iz Pokrajinskega arhiva v Mariboru govoril na temo »Novodobni evangeličani v Mariboru in okolici v 19. in 20. stoletju«.

Popoldne so se udeleženci simpozija odpravili na strokovno ekskuzijo po sledeh protestantizma v Prekmurju in Štajerskem: Radenci, Petanjci, Puconci (cerkev, spomenik Spametnost, protestantska šola, Dom Števana Küzmiča), Pavlova hiša v Potrna/Laafled v Avstriji, avstrijska Radgona/Bad Radkersburg (cerkev, trg) in Gornja Radgona (Špital ter sprejem za referente in goste simpozija z degustacijo vin).

Jutri dopoldne se simpozij nadaljuje s temami sociologija, teologija in etika v protestantizmu, a popoldne še s področjem jezika in umetnosti (arhitektura, slikarstvo, leposlovje, glasba) protestantov.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje