»Zagorelo« na piščančji farmi v Borecih

Mokra gasilska vaja na piščančji farmi v Borecih

Jože Žerdin, ponedeljek, 20. oktober 2014 ob 20:19
Gasilska vaja v Borecih

Gasilska vaja v Borecih

Streljaj od vasi Boreci v občini Križevci pri Ljutomeru ima Perutninarska zadruga Ptuj piščančje hleve, kjer redijo okoli 150 tisoč piščancev. Piščančja farma je sredi gozda, kjer je za požarno varnost tudi urejeno s požarnimi hidranti.

Da pa ne bi prišlo do požara ali kake podobne nesreče na piščančji farmi v Borecih, se sicer vodstvo zadruge trudi po svojih močeh. Gasilska zveza Križevci pri Ljutomeru je skupaj s Perutninarsko zadrugo Ptuj sodelovala z roko v roki ob mesecu požarne varnosti ob sodelovanju PGD Boreci, kot osrednje gasilske enote v Gasilski zvezi Križevci, kot nosilec vaje. Na vaji pa so še s svojimi vozili in gasilsko opremo sodelovali PGD Ključarovci in PGD Lukavci.

Predpostavka vaje, ki je bila v nedeljo, 19. oktobra v dopoldanskem času, je bila, da je v enem piščančjem hlevu, prišlo do požara in v tem delu ni bilo zadosti količine požarne vode za gašenje, zato je vodstvo Perutninarske zadruge na pomoč poklicalo bližnje gasilce iz Gasilske zveze Križevci. V enem hlevu, kjer je zagorelo, so bili piščanci in plin, ki je zelo nevarna stvar, zato so gasilci morali uporabiti vso svoje znanje. Tako so gasilci v verigi preko motornih brizgaln v dolžini 400 metrov napeljali gasilske cevi in začeli s črpanjem vode iz bližnje gramoznice – iz glinokopa podjetja Tondach Boreci. Reševanje in gašenje se je odvijalo na dvorišču piščančje farme.

Šlo je za mokro vajo, kjer so gasilci morali pokazati znanje, izkušnje in izurjenost, če bi morda prišlo do morebitnega dejanskega požara. V vaji je sodelovalo okoli 50 gasilcev z vso razpoložljivo gasilsko tehniko in opremo. V zaprti prostor, kjer je prišlo do požara so v notranjost »vdrli« štirje gasilci, ki so bili opremljeni z dihalnimi aparati, pri čemer je bilo potrebno tudi zavarovati pred požarom električno omarico, ostali gasilci pa so uporabljali še opremo za tehnično reševanje ob požarih. Gasilci so na vaji ob požaru in zadostni količini vode iz bližnje gramoznice, gasilskih avtocistern in požarnih nastavkov, ki so nameščeni po območju piščančje farme, požar lokalizirali.

Na vaji so bili tudi člani prve medicinske pomoči Gasilske zveze Križevci. Sama vaja je bila kar precej zahtevna, a kljub temu so gasilci na vaji pokazali, da so vešči znanja in spretnosti, pri čemer so požar z dobrim vodenjem lokalizirali. Gasilci, ki so sodelovali na vaji so se najprej zbrali pri gasilskem domu v Borecih, kjer so skupaj naredili predpostavko vaje, ob koncu pa so naredili še analizo, kjer so nastale napake.

Šlo je za teoretično in praktično vajo. Ob tem so gasilci spoznali nekaj novosti na tako zahtevni vaji, kot je bila na piščančji farmi v Borecih. Vajo sta spremljala predsednik Gasilske zveze Križevci Drago Rakuša in poveljnik zveze Milan Antolin.


Več v Kultura in izobraževanje