Na Noči Modrijanov več kot 12 tisoč obiskovalcev

Modrijani so letošnji spektakel podnaslovili Lepo je biti skupaj

Marjan Dovečar, sobota, 25. oktober 2014 ob 08:33
Noč Modrijanov 2014

Noč Modrijanov 2014

Noči Modrijanov 2014. V celjski dvorani Zlatorog jo je v četrtek in petek doživelo več kot 12 tisoč obiskovalcev. Modrijani so letošnji spektakel podnaslovili Lepo je biti skupaj.

Vale vzklikov, vriskov, navdušenja in tudi solza je pri občinstvu priklicalo več kot 400 prijateljev ansambla Modrijani. To so bili plesalci in glasbeniki vseh zvrsti in vseh generacij, ki so obiskovalce zabavali dobre tri ure brez premora.

Blaž Švab: »Nekajkrat sem bil ganjen. Tudi sam sem včasih za trenutek kar obstal, ostrmel in užival nad tem, kako so se po dvorani med občinstvom in nami razlile zgodbe, pa naj si bodo to tiste v glasbi ali v besedi. Izredno izredno sem zadovoljen, moram priznat

Rok Švab: »Stati na odru letošnje Noči Modrijanov je bilo vsak trenutek čudovito Niti najmanj naporno. Osebno sem zelo užival v glasbi in vsem kar se je dogajalo z nami in okrog nas

Peter Oset: »Čeprav smo se sami imeli oba večera popolno, nas je bilo po koncu koncerta vedno malo strah. Je bilo tako krasno tudi vsem okrog nas, našim gostom na odru in v dvorani? Lepo je potem srečati sijoče oči in takrat veš, da je res bilo v redu

Franjo Oset: »Užitek. Tako lahko najkrajše povzamem oba večera. Glasbeno prepletanje s tako imenitnimi gosti, navdušenje publike ...to ti da krila

Modrijani; bratranca Rok in Blaž Švab ter brata Peter in Franjo Oset; so tokrat postregli s tremi t. i. venčki Modrih, v katerih so se prepletale uspešnice ansambla. Glasba Modrijanov se je prelivala skozi instrumente Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in posebno zazvenela v »duetih« Modrijanov in Poskočnih muzikantov, Vikenda, Poguma, Speva, Gadov, Nemira, Mladih Dolenjcev, Novih spominov, Veselih Dolenjcev, Naveze, Akorda in Petke.

En poljub so Modrijani dali z Janom Plestenjakom in Zdenkom Cotičem Cotom. Vrhunski 14 letni violinist Teofil Milenković, štipendist milanske Scale, je za nastop z Modrijani pripotoval iz Beograda, skoraj neposredno z odra ljubljanske Drame pa je prišel Klemen Slakonja. Avsenikov tercet (Jožica Svete, Joži Kališnik in Alfi Nipič) je izvajal najbolj priljubljene Slakove viže, takt pa so jim dajali mladi Avseniki v Ansamblu Saša Avsenika.

Prišel je »Slovenskega naroda sin« Tomaž Domicelj, s »Ko zvonovi zapojo« je očaral Andrej Šifrer. Načrtovano je bilo, da bo Helena Blagne Slakovo V dolini tihi zapela skupaj s Fanti s Praprotna. Tik pred Nočjo Modrijanov je umrl dolgoletni član Ansambla Lojzeta Slaka in Fantov s Praprotna Tone Štritof. Tako so pesem izvedeli s Heleno Modrijani, Tonetu v spomin.

Beneški fantje, 6Pack Čukur, Ansambel bratov Poljanšek, Alpski kvintet, Ognjeni muzikanti, Kvintet slovenskih deklet, Tine Lesjak, Ansambel Braneta Klavžarja, Ditka, Rafko Irgolič, Veseli Ribničan Franc Lovšin, Marko Vozelj, Pepel in kri. Lepo je biti skupaj. Še vedno nismo našteli vseh, ki so se združili v glasbeno veselje z Modrijani. Ker so na odru bili tudi: Klemen Torkar, Alenka Godec, Robert Goter s svojimi harmonikarji, pa harmonikarji glasbene šole Roka Švaba, Rudi Trojner, Mark Sovinšek, Kvatropirci in Tanja Žagar.

Pa nepozaben zbor vseh nastopajočih v Pesmi zvonov s Štajerskih sedem. In vokalna ekstaza Perpetuum Jazzile in Modrijani.

Lepo je biti skupaj z dekleti, so dejali Modrijani. In k pesmi so prišle: Urška Klobučar, Nataša Janžek, Andreja Črešnar, Anita Kadenšek, Saša Zamernik, M.J.A.V., Brigita Vrhovnik Dorič, Klavdija Winder Pantner, Tadeja Abram, Tjaša Hrovat, Barbara Ogrinc, Mateja Grabner in Darja Gajšek.

Zaplesali so plesalci Jay dance studia in mladi plesalci folklornih skupin KUD Vladko Mohorič Zreče, OŠ Beltinci, Iskraemeco Kranj in AFS Študent Maribor. Sodelovala je še Tolkalna skupina Šus.

Med koncertom smo slišali in doživeli tudi osebne zgodbe, ki spremljajo glasbo Modrijanov. Med obiskovalci je bil Tomaž Dečman z Dobrne; edini poslušalec na prvem javnem nastopu Modrijanov pred štirinajstimi leti. Srečali smo Alenko Plahutnik z Dolenjske, dekle, ki je shodilo, da bi lahko plesalo na glasbo Modrijanov. Spoznali pa smo tudi trinajstega Slovenca, ki je stal na osemtisočaku, alpinista Romana Dobrajca iz Kompol pri Štorah, ki je premagoval najtežje vzpone z glasbo Modrijanov v ušesih.

Poseben in edinstven je bil tudi letošnji oder, sestavljen iz štirih hišk, v katerih so imeli svoj dom Modrijani.


Več v Slovenija