»Kako diši pesem?«

Učenci ustvarili edinstvene in svojevrstne pesmi

Maja Strah, torek, 28. oktober 2014 ob 08:27
2. noč branja na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

2. noč branja na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

V petek, 24. 10. 2014, tik pred začetkom jesenskih počitnic, smo na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici izvedli drugo noč branja. Ker je bila prva namenjena prozi, smo se odločili, da tokratno posvetimo poeziji, zato smo ji nadeli poetičen naslov Kako diši pesem.

Poglavitni cilj, ki smo si ga zastavile Maja Strah in Lidija Jarc, učiteljici slovenščine, Janja Tratnjek, učiteljica nemščine in angleščine, ter Amanda Kopun, specialna pedagoginja, je bil poglobiti in razširiti poznavanje poezije, prav tako pa ga preplesti še s poznavanjem tujih jezikov, z govornim nastopanjem, likovno umetnostjo, s športom in kuhanjem, ob vsem tem pa se tudi zabavati.

Noči branja, ki je trajala od 17. do 10. ure naslednjega dne, so se udeležili učenci od 6. do 9. razreda, ki so evidentirani kot nadarjeni, in sicer šestošolca Julija Paldauf ter Marko Lančič, sedmošolki Urška Fras in Aneja Rozman, osmošolci Barbara Brumen, Rok Vohar, Tomaž Vrzel, Matjaž Mir, Teo Vajs, Nino Perša ter devetošolki Neža Šantl in Polona Ducman. Kot pogoj oz. vstopnico za sodelovanje na le-tej so morali prebrati katero koli pesniško zbirko v slovenščini, nemščini ali angleščini, v njej poiskati najljubšo pesem, ki so jo v uvodu v noč branja tudi predstavili, in to na čim bolj izviren način, z interpretativnim branjem, ilustracijami, s pantomimo …

Predstavitvam pesmi so sledile pesniško obarvane delavnice, v katerih so se učenci ob pomoči učiteljic igrali z besedami, in to tako, da so najprej spoznali zakonitosti posamezne pesniške oblike in znan primer le-te iz sveta literature, nato pa se preizkusili še v ustvarjanju lastne pesmi. Tako so spoznali in ustvarili akrostih, pri katerem pesniki skrivno pesniško sporočilo zakrinkajo na ta način, da ga vpletejo med črke pesmi; haiku, eno najbolj jedrnatih pesniških oblik na svetu, ki vsebuje le tri verze, pri čemer prvi in tretji vsebujeta po pet, drugi pa sedem zlogov, in likovno pesem, ki posnema obliko stvari, ki jo upesnjuje.

Po domiselnem pesniškem ustvarjanju smo si privoščili še kuharsko razvajanje in si za večerjo sami pripravili pico. Večerji so sledile športne igre v telovadnici, saj je načrtovan nočni pohod zaradi slabega vremena odpadel. Telesno razgibavanje je znova nadomestilo umsko, zato smo lahko nadaljevali s še zadnjo pesniško delavnico, ki se je zaključila, ko je ura že zdavnaj odbila polnoč. V njej so učenci spoznali ter z izrezovanjem besed iz časopisov ustvarili še konstruktivistično pesem, za katero je značilno, da je po obliki neestetska, skoraj tehnična, sestavljena iz posameznih delov, ki so na videz brez logične zveze zloženi v smiselno celoto.

Naslednje jutro smo dan začeli z jutranjo aerobiko ter nadaljevali z zajtrkom, ki smo ga, prav tako kot večerjo, pripravili sami. Dogajanje smo sklenili s predstavitvijo nastalih pesmi in slovesno podelitvijo priznanj, ki so si jih učenci nedvomno zaslužili, saj so ustvarili zares svojevrstne in edinstvene pesmi, v katerih so pričarali ter upesnili svet – človeka in naravo – na njim lasten način. Zadovoljni ter bogatejši za nove neprecenljive izkušnje, znanja in spoznanja o tem, kako čarobno lahko diši ne le pesem, temveč tudi življenje samo, smo si bili enotni, da noč branja na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici zagotovo ni bila zadnja in da jo ob letu osorej ponovimo.


Več v Kultura in izobraževanje