Palačinke so zakon

Sladko pečenje za popestritev domskih dopoldnevov

Filip Matko, petek, 7. november 2014 ob 08:51
Peka palačink v DOSOR-ju

Peka palačink v DOSOR-ju

V sredini oktobra, bilo je to 15.10.2014, so se v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, odločili za peko palačink v tretjem nadstropju, kjer sta gospodinji Klavdija in Maja, peko pa so poimenovali kar »Trezine palačinke«. Pečenje palačink se je kot »razvada« kar »dobro prijela«.

V pritličju DOSOR-ja se je pa gospodinja Mojca Kumlanc s stanovalkami in stanovalci dogovorila, da si enega izmed dopoldnevov popestrijo s pečenjem jabolk. To se je zgodilo v torek, 4. novembra, po 9. uri, ko so se zbrali v oddelčni jedilnici, kjer je na voljo tudi celoten gospodinjski pult s pečicami in štedilnikom. Stanovalke in stanovalci so se lotili lupljenja jabolk, ki so jih nato razrezali v lepe, okrogle rezine. Gospodinja Mojca pa je med tem umešala tri vrste testa, kot se ga pripravi za palačinke, a redkejše kot za cesarski praženec. Da bodo okusi ocvrtih jabolk različni, je testu dodala vanili s sladkorjem, med s cimetom ter orehe. Pomakala je torej jabolčne rezine v te tri vrste testa ter jih ocvrla na olju v posodi, kjer se običajno peče palačinke. Ocvrta jabolka se je po želji posameznika potreslo s sladkorjem v prahu in vsak izmed stanovalcev oziroma stanovalk si je lahko izbral ocvrta jabolka po želji: z vanilijo, medom ali orehi. Prijetno dišalo je po vsem DOSOR-ju.

Enako je dišalo 6. novembra, ko so se te nove »razvade« lotili v jedilnici drugega nadstropja, kjer je gospodinja Silvija Vršič bila »glavna« pri peki, h kateri jo je »napeljal« stanovalec Maksimiljan Korošec. Na palačinke so dodali kar pet vrst marmeladnih namazov (slivov, marelični, jagodni, ribezov in mešani) ter dva »medo« namaza: Linolada in Čokomedo. Posamezniki so si palačinke posipali še sladkorjem v prahu, a nekaterim je namesto namaza v palačinki bila dovolj kar sol. Prijetni vonj po palačinkah je poleg stanovalk in stanovalcev drugega nadstropja DOSOR-ja privabil še stanovalke in stanovalce iz drugih nadstropij k sladkanju, kot tudi številne zaposlene.


Več v Družabno