Martinovanje v Križevcih pri Ljutomeru

Obiskovalci so lahko poskusili namizna in vrhunska vina, ki so jih na stojnicah ponujali vinarji iz občine Križevci

Jože Žerdin, nedelja, 9. november 2014 ob 19:58
Martinovanje v Križevcih

Martinovanje v Križevcih

Kulturno društvo Križevci je v nedeljo, 9. novembra, na parkirnem prostoru v središču vasi pred farno cerkvijo v Križevcih pri Ljutomeru, pripravilo prleško martinovanje, ki se je začelo v dopoldanskih urah in trajalo tja do poznega popoldneva.

Ob godu svetega Martina je v Križevcih martinovanje na prostem že postalo tradicionalno in ga vsako leto obišče vse več domačinov in obiskovalcev iz bližnje okolice. Obiskovalci so lahko poskusili namizna in vrhunska vina, ki so jih na stojnicah ponujali vinarji iz občine Križevci, Vinogradništvo Družina Kos Ključarovci, vinogradniška kmetija Pivičan - Kosi Kokoriči in kmetija Škerget Iljaševci.

Ob kuhanem vinu so obiskovalci lahko poskusili prleško tünko na kruhu. Za dobro voljo pa je na harmoniko poskrbel ljudski godec Franček Ivanek iz Ključarovcev. Tako kulturno društvo Križevci na tak način ohranja krst mošta, ko sveti Martin spremeni mošt v vino. Njihovo območje ni vinorodno območje, vendar pa imajo vinarji vinograde v bližjih prleško ljutomerskem območju, ormoškem in na območju Male Nedelje.


Več v Družabno