Čezmejni program sodelovanja Slovenija- Madžarska

Predstavitev projekta »5 poštnih kočij« v Radencih

Filip Matko, ponedeljek, 10. november 2014 ob 08:44
Projekt »5 poštnih kočij«

Projekt »5 poštnih kočij«

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je Zavod za turizem in šport Radenci kot partner v čezmejnem programu  sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007-2013 (2015) predstavil projekt inovativnega razvoja regionalnega turizma z naslovom »5 poštnih kočij«. Bilo je to v soboto, 8. novembra, v okviru Aktivnega turističnega dneva v Radencih.

Koordinatorica projekta v Radencih, Sonja Bily, ki je direktorica Zavoda za turizem in šport v Radencih, je predstavila dosežke projekta »5 poštnih kočij« v domači občini. Ob tem je omenila ureditev dveh počivališč za pohodnike ali kolesarje (pri izviru Železni vrelec in pri Športno rekreativnem centru), postavitev igral ter interaktivnih propagandnih panojev. Kot pomanjkljivost v Občini Radenci pa je izpostavila pomanjkanje nastanitvenih kapacitet na podeželju ter pomanjkanje atraktivnih domačih izdelkov za trženje. Skupno je v okviru tega projekta za aktivnosti v času od 1.10.2011 do 30.9.2014 bilo namenjenih 1.057.021,00 evrov finančnih sredstev, je pa projekt podaljšan do 31. marca 2015.

Vodja čezmejnega projekta »5 poštnih kočij«, Gyarmati-Litter Timea, je predstavila dosedanje rezultate tega projekta v sodelovanju s projektnimi partnerji. V projekt se vključujejo štirje dejavniki iz Zalske županije na Madžarskem (lokalne samouprave Nagyrecse, Magyarszerdahely in Kerkaszentkiraly ter Camp Panonske univerze Nagykaniza) in štirje dejavniki iz Pomurja v Sloveniji (Zavod za okolje in turizem Dobrovnik in TIC Moravske Toplice v Prekmurju ter Prleška razvojna agencija Ljutomer in Zavod za turizem in šport Radenci v Prlekiji). Pod okriljem »Naložba v vašo prihodnost« operacijo delno financira Evropska unija, Evropski sklad za regionalni razvoj, del sredstev pa prispeva posamezna država oziroma občina. S projektom »5 poštnih kočij« (ideja za projekt izhaja iz zgodovinskega izročila, da je nekoč iz Nagykanizse odpeljalo pet poštnih kočij v pet različnih smeri) so pričeli leta 2007 in so tedaj lahko obnovili oziroma renovirali tudi grad v kraju Nagyrecse, je pa že urejenih preko 20 turističnih objektov (počivališča za pohodnike, kolesarje in jezdece, igrala za otroke, interaktivni propagandni panoji), kot tudi številne publikacije.

Predstavnica DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, Simona Domjan, je predstavila sodelovanje te ustanove v okviru različnih projektov, ko so razvili lastno blagovno znamko »Traminček« (posebna vrsta piškotov oziroma keksov) in s tem povezano organizacijo istoimenske likovne kolonije ter ureditev posebne kavarnice »Traminček« v tem domu starejših.

Pod naslovom »Odkrijte panonske zaklade« je možno odkrivanje panonskih zakladov s pomočjo zloženke in priprave GPS. Kajti v okviru projekta »5 poštnih kočij« se je poleg štirih krajev na Madžarskem in štirih krajev v Sloveniji moč spomniti tudi štirih osnovnih elementov našega življenja: ob vseh obiskih je treba prisluhniti žuborenju VODE (reka Mura in Krka, Bukovniško jezero, številni mineralni vrelci), prisluhniti glasu ZEMLJE, vdihovati sveži ZRAK, ko se uležemo v travo ter nas ob tem, ko nam postane hladno, ogreje taborni OGENJ.  Vso to trojno štirico pa torej kot peti element povezuje prav ta projekt »5 poštnih kočij«, ki je bil predstavljen v Radencih. S posebno kartico ugodnosti pa lahko turisti koristijo številne popuste. Udeleženci srečanja so si ogledali urejeno počivališče in igrala pri Športno rekreativnem centru Slatina v južnem delu Radenec.


Več v Kultura in izobraževanje